Cresterea copilului

#copii #socializare #abilitati sociale

Copilul inzestrat intelectual poate fi introvertit. Ajuta-l sa-si dezvolte abilitatile sociale!

Ti s-a intamplat vreodata sa porti o discutie cu copilul tau si sa ai impresia ca stai de vorba cu un adult? Copiii inzestrati din punct de vedere intelectual au tendinta de a vorbi precum un adult si iubesc sa poarte discutii pe diferite subiecte, despre care isi doresc sa afle mereu mai mult. Insa, acestia nu sunt mereu dotati si cu abilitati sociale. Din acest motiv este important sa il inveti pe prichindelul tau cum sa relationeze cu cei din jur si sa devina o persoana extrovertita. Iata cateva ponturi pentru a-ti ajuta copilul sa-si dezvolte abilitatile sociale!


1. Ajuta copilul sa-si priveasca interlocutorul

Copilul tau obisnuieste sa tina privirea in pamant si sa evite contactul vizual? Acest lucru nu este neobisnuit in cazul copiilor inzestrati din punct de vedere intelectual. Fie se intampla din cauza unei anxietati sociale pe care copilul o resmimte, fie se intampla pentru ca micutul cade pe ganduri, aceasta lipsa a contactului cu interlocutorul poate avea efecte negative asupra dezvoltarii copilului. Astfel, cel mic poate avea probleme in a intelege mesajul celuilalt, intrucat nu este atent la expresiile faciale, care pot transmite plictiseala, suparare, dispret, etc.

Pentru a-ti ajuta copilul sa invete sa-si priveasca interlocutorul, te poti folosi de o oglinda. Pune-l pe cel mic sa se priveasca in oglinda si stai langa el, pornind o discutie. Astfel, el isi va intari increderea in sine si va reusi in cele din urma sa-si priveasca interlocutorul atunci cand poarta o discutie.


2. Invata-l ce inseamna flexibilitatea

Copiii inzestrati tind sa fie foarte implicati in proiectele pe care le desfasoara si intampina probleme atunci cand trebuie sa faca si altceva. Acest lucru se intampla pentru ca isi doresc ca totul sa decurga conform planului stabilit de ei. Sunt perfectionisti.

Este important sa il inveti pe copil sa se lase purtat de val. Pentru aceasta, trebuie sa il avertizezi cand ceva se schimba in viata lui si sa folosesti indicatori de timp. Asadar, este bine ca prichindelul sa stie ca poate lasa un proiect la care lucreaza pentru a se implica in altul si ca se poate intoarce oricand sa-l continue.


3. Ajuta-l sa se apropie de alti copii

Abilitatile sociale se dezvolta cel mai bine cand micutul este inconjurat de alti copii. La scoala are multi colegi, insa acest lucru ar putea fi coplesitor pentru el. In acest sens, grupurile mici, centrate pe anumite domenii, sunt perfecte pentru dezvoltarea abilitatilor sociale.

Sursa foto: ehow.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului