Cresterea copilului

#prieten #copil #imaginatie #joaca #parinte

Copilul si prietenii imaginari

Multi dintre copiii cu varste cuprinse intre 3-4 ani obisnuiesc sa aiba un prieten imaginar. Acesta poate fi un alt copil, o persoana cu puteri magice sau un animal preferat. Primul lucru pe care il gandesc parintii este ca micutul lor se simte singur. Incearca sa te uiti insa inapoi la propria ta copilarie. De cate ori nu te juceai de-a printesele sau super-eroii si iti imaginai si alte personaje, care nu erau insa prezente decat in imaginatia ta? Inainte sa te ingrijorezi prea tare, iata cateva lucruri despre prietenii imaginari si cum trebuie sa te porti cu copilul tau.

Care este rolul prietenilor imaginari?

Prietenii imaginari il pot ajuta destul de mult pe copilul tau, mai ales cand acesta are de depasit anumite situatii dificile.

Ca parteneri de joaca , il ajuta pe acesta sa exploreze diferite jocuri de rol, dezvoltandu-i  imaginatia si limbajul. De asemenea, aceste jocuri de rol il determina pe micut sa socializeze mai usor cu cei din jur, sa devina prietenos si deschis fata de lucruri noi.

Cu ajutorul prietenilor imaginari, micutul tau va avea curaj sa isi intreaca limitele si sa invinga stari precum frica, furia sau jena de ceva anume.

De asemenea, prietenii imaginari ii permit copilului tau sa aiba o viata a sa personala, care mai tarziu il va ajuta sa fie o persoana hotarata, stabila, care nu se lasa influentata usor de cei din jur.

In momentele in care copilul tau se simte stresat de faptul ca nu e inteles sau acceptat asa cum trebuie de catre adulti, prietenii imaginari vor fi intotdeauna acolo pentru a-l consola.

Sunt prietenii imaginari o problema?

Prietenii imaginari reprezinta o etapa normala in viata micutului tau. Cateodata, ca parinte, te poti folosi de prietenii imaginari pentru a descoperi adevaratele probleme pe care le are copilul tau.

De exemplu, daca prietenului imaginar ii este frica de intuneric, atunci cel mai probabil ca aceasta este exact starea copilului tau, iar imaginatia sa reprezinta un mijloc de a solutiona problema. Daca "prietenul" intra mereu in necazuri si face numai nazbatii, este posibil ca micutul tau sa fie coplesit de prea multe reguli sau pedepse impuse de tine.

Catodata copiii se folosess de imaginea acestui prieten pentru a scapa de lucrurile pe care nu vrea sa le faca. In aceste momente, cel mai bine ar fi sa ii spui ca mai intai trebuie sa asculte de mama, nu de prietenul imaginar. Un ton bland, fara sa ii iei in ras asa zisa-prietenie, este suficient pentru a-l face sa inteleaga ce anume vrei.

Daca micutul tau se joaca nestingherit si cu alti copii, atunci nu trebuie sa te ingrijorezi in privinta prietenului imaginar. Daca insa acesta refuza sa se integreze intr-un colectiv si prefera sa isi petreaca timpul singur, incearca sa gasesti modalitati distractive prin care sa il determini pe copil sa socializeze.

Ce poti face

Iata cateva modalitati prin care poti reactiona vis-a-vis de prietenii imaginari ai copilului tau:

Lasa-l pe copilul tau sa conduca regulile jocului. Daca prietenul imaginar este doar pentru el si nu doreste sa vorbeasca despre acest subiect si cu tine, atunci nu il forta. Daca insa esti invitat la joaca, urmeaza-i indicatiile, Asta inseamna ca trebuie sa ii faci loc in viata voastra si prietenului imaginar: inca un tacam la masa, un scaun liber etc.

Chiar daca te implici in povestea copilului tau, incearca sa fii tu cel care mentine contactul cu realitatea. Adauga cat mai multe elemente desprinse din viata reala , pentru a-l determina pe copilul tau sa cunoasca si lucrurile care tin de realitate.

Copilul tau va da vina imediat pe prietenul imaginar, atunci cand va face vreo nazbatie. Pentru a nu contesta imaginatia acestuia, incearca sa ii spui ca trebuie sa invete din greselile prietenului imaginar si ca intre timp, trebuie sa reparati aceste greseli impreuna.

Pe masura ce copilul tau creste, incearc asa il introduci cat mai mult printre grupuri de copii si sa ii oferi in acest sens experiente frumoase. Incetul cu inceptul, micutul isi va face adevarati prieteni in viata reala si nu va mai simti nevoia sa apeleze la o persoana imaginara.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare