Cresterea copilului

# siguranta copilului # educatie copil #telefon mobil copil

Copilul tau ar trebui sa aiba un telefon mobil?

Atunci cand copilul tau iti spune ca isi doreste un telefon mobil, in mintea ta iau nastere tot felul de intrebari si situatii. "Este pregatit copilul meu sa aiba un telefon mobil, stie ce responsabilitate inseamna sau caror pericole se expune?" Este absolut normal sa ai astfel de nelinisti, insa inainte de a lua o decizie nu iti ramane decat pui in balanta argumente pro si contra. Mai mult decat atat, este indicat sa citesti cu atentie cateva date statistice.

1 56% dintre parinti decid sa cumpere un telefon mobil copiilor cu varste intre 8 si 12 ani

2 87% dintre liceeni detin telefoane mobile mult mai performante comparativ cu necesitatile lor

3 1 din 3 copii cu varste intre 8 si 17 ani detine un smartphone

Un cercetator de la UCLA sustine ca unii copii sunt suficient de responsabili, chiar si la varsta de 7 ani, pentru a detine un telefon mobil. Omul de stiinta se refera strict la grija pe care copilul o poate avea pentru a nu pierde sau sparge telefonul. Pe de cealalta parte, altii nu sunt pregatiti pentru o asemenea responsabilitate si nu au de gand sa si-o asume decat in primele zile, cand vor fi foarte incantati de noul gadged. Mai mult decat atat, exista riscul ca acestia sa incerce sa scape de telefon si sa minta ca l-au pierdut, in ideea ca vor primi unul mai bun, mai performant.
 

Argumente pro

Siguranta

In primul rand vei stii tot timpul unde este copilul tau, iar el te va putea anunta in cazul in care apar situatii neprevazute. De asemenea, micutul tau va putea sa te sune sau sa sune la 112 in cazul in care apar situatii de urgenta si va putea scapa astfel de o serie de probleme.

Responsabilitate

Cu ajutorul unui telefon mobil, copilul tau ar putea deveni mai reponsabil. Acesta va avea un lucru important in grija si va intelege mai multe lucruri despre cum sa se poarte, despre cum trebuie sa isi asume responsabilitatea in cazul in care face anumite greseli etc. Telefonul mobil este o varianta buna de a-l determina pe copil sa fie mai serios si mai grijuliu.
 

Argumente contra

Expus la pericole

In momentul in care are un telefon mobil, chiar si unul care nu este foarte avansat, copilul tau reprezinta o tinta pentru hoti. In acest sens, este recomandat sa il inveti pe copil sa nu scoata telefonul mobil pe strada sau in mijloacele de transport, decat in situatiile in care este cu adevarat necesar.

Radiatii

Radiatiile sunt un alt motiv pentru care este contraindicat sa ii oferi copilului un telefon mobil. Totusi, poti alege un telefon cu o valoare SAR cat mai redusa si sa ii spui micutului sa nu doarma cu telefonul mobil la cap.

Inainte de a achizitiona un telefon mobil pentru copilul tau, discuta cu el despre ce implica acest lucru, despre faptul ca atunci cand este la scoala nu trebuie sa il foloseasca decat in situatii de urgenta si ca trebuie sa il tina pe vibratii.

De asemenea, spune-i ca nu trebuie sa te sune toata ziua si fara motiv, ca nu trebuie sa trimite SMS-uri nepoliticoase sau insensibile, ca nu trebuie sa dea numarul de telefon unor persoane pe care nu le cunoaste foarte bine si nici sa imprumute telefonul vreunui coleg.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare