Cresterea copilului

#copil #scoala #colegi #bataie

Copilul tau este hartuit de catre colegi?

Poreclele si conflictele dintre copii sunt un lucru la ordinea zilei, dar atunci cand micutul tau este hartuit in mod constant de catre colegi rautaciosi, acest lucru poate duce la consecinte grave: schimbarile de comportament sau timiditatea excesiva sunt doar unele dintre urmari. Iata cateva semne care iti vor arata daca si copilul tau se confrunta cu astfel de probleme.
Copilul tau este retras si se fereste sa iti vorbeasca
Daca micutul tau era oricum un pic mai retras, poate ca vei trece usor cu vederea faptul ca ceva in comportamentul sau s-a schimbat.Totusi, chiar si cei mai timizi copii reusesc sa comunice cu parintii lor.
O schimbare in comportament la care ar trebui sa fii atent este atunci cand acesta refuza sa se destainuie chiar si tie. Mai mult, micutul nu vrea sa se mai joace cu ceilalti copii, insa nu vrea sa iti spuna care sunt motivele sale pentru aceasta atitudine.
Fii atent insa atunci cand acesta vine la tine si iti spune cum ceilalti copii il imbrancesc, il insulta sau il lovesc. Majoritatea parintilor cred ca certurile dintre micuti sunt normale, insa la un moment dat, si copiii pot intrece limitele.
Copilul tau a inceput sa ia pe ascuns mici lucruri din casa
Tot ca o forma de santaj emotional , copii care ii hartuiesc pe altii ii conditioneaza pe acestia sa le devina prieteni. De exemplu, ii fura pachetelul, rechizitele sau ili obliga sa le aduca obiectele preferate pentru a deveni astfel prieteni.
Acest lucru nu il transforma totusi pe cel mic in prietenul lor. Mai grav insa este ca unii copiii incep sa fure din casa, din magazine sau sa isi cheltuiasca banii de pachet pe lucruri pentru asa-zisii prieteni. Fii atent la lucrurile care ii lipsesc din ghiozdan copilului tau sau dimpotriva, dulciuri, jucarii, bani  pe care ii are ascunsi prin geanta sau prin camera.
Copilul nu se mai simte bine la scoala sau la activitatile extrascolare
Pana acum micutul tau se ducea cu placere la scoala si se bucura de toate activitatile extrascolare. De la un timp insa, prefera sa stea singur si incearca sa traga de timp pentru a intarzia la scoala.
Incapatanarea si mofturile au devenit parte din rutina zilnica si te intrebi de ce acesta este atat de reticent fata de lucrurile care altadata ii faceau placere.
Incearca sa afli daca acest nou comportament are vreo legatura cu persoanele pe care le intalneste. Poate ca ii este frica sa nu fie hartuit din nou.
Copilul tau isi hartuieste fratele mai mic
Ca o reactie asupra faptului ca este el insusi hartuit la scoala, copilul tau incepe sa se certe incontinuu si sa se bata cu fratiorul mai mic. In felul acesta, micutul simte ca, macar in aceasta situatie, detine controlul, lucru care nu se intampla si in afara casei.
Copilul tau are cosmaruri noaptea
In ultima perioada, micutul se trezeste din somn agitat, transpirat si speriat. In unele cazuri, observi ca acesta a reinceput sa uda patul noaptea, obicei care nu ii statea in fire. Tine minte insa ca acest lucru este ceva normal, pana in jurul varstei de 7 ani. Observa comportamentul acestuia si atunci cand iesiti pe strada sau cand il trimiti pana la magazinul din apropiere, daca evita sa te ajute sau prefera sa o ia pe un alt drum - poate ca se teme de cineva.
Atentie! Inainte de a lua o decizie, trebuie sa discuti si cu invatatoarea sau educatoarea care se ocupa de educatia copilului tau. Afla astfel care este relatia dintre colegi si daca nu cumva copilul tau este cel care ii hartuieste pe ceilalti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului