Cresterea copilului

#joaca #reguli #rasfat #restrictii #dezobisnuinta

Copilul tau este rasfat? Iata 3 pasi ca sa-l dezobisnuiesti!

"O vreau, trebuie sa fie a mea. Nu intelegi ca este cea mai frumoasa jucarie, si Maria o are!". La cel de-al doilea refuz al tau, o mare de lacrimi, insotita de tipete pe masura se revarsa asupra raionului de jucarii, iar tu devii automat tina privirilor reci ale celorlalti clienti. Actionezi instinctiv si ii pui jucaria in cosul de cumparaturi. Tipetele s-au oprit, poti rasufla usurata.

Iti suna cunoscut acest scenariu? Daca ai dificultati in a-i impune limite, iata ceea ce trebuie sa faci pentru ca micutul tau sa nu mai fie rasfatat!

Este normal pentru orice parinte sa isi rasfete copiii pana la un punct. Depinde de tine care sunt limitele la care comportamentul celui mic este unul care nu se mai incadreaza in conduita familiei. Urmareste pasii de mai jos si vei invata cum sa ai un copil sanatos, cu o dezvoltare armonioasa, care se va dezobisnui sa fie rasfatat.

1 Joaca-te cu el

Odata cu dezvoltarea tehnologiei, copiii si-au pierdut din creativitate si din dorinta de a se juca impreuna, fara ajutorul computerului. In schimb, potrivit psihologilor, au dezvoltat anxietate, depresie si iubire de sine, toti acesti factori contribuind din plin la hranirea orgoliului lor.

Joaca-te cu el sau lasa-l sa se joace cu alti copii fara sa tipi la el sau sa-l aclami de pe margine. Il vei invata astfel sa se autodisciplineze.

2 Invata-l ce sunt acelea valori

Creeaza un sistem de valori pe care micutul se poate baza mai departe cand va ajunge adult. Primul lucru pe care il poti face atunci este sa-l inveti sa-si stranga jucariile dupa ce se joaca.

Apoi invata-l ce este valoarea banului, oferindu-i zilnic bani de buzunar la gradinita, pe care la sfarsit de saptamana ii poate cheltui pe o jucarie sau o ciocolata preferata. Explica-i ca nu toata lumea are venituri egale si nu incuraja un stil de viata materialist, bazat numai pe a oferi lucruri fara sa ceri nimic in schimb.

3 Nu schimba lucrurile brusc

Daca pana acum ii indeplineai toate dorintele si te-ai hotarat sa schimbi aceasta atitudine, fa-o treptat. Pentru un copil va fi destul de traumatizant sa observe dintr-o data toate restrictiile pe care i le-ai impus.

Concepe un plan, incepe cu lucrurile marunte si tine cont neaparat de varsta lui. Lasa-l sa te ajute la curatenie, pune-l sa-si stranga hainele murdare in cosul de rufe si invata-l sa-si ordoneze jucariile. Toate aceste deprinderi se vor transforma in conduite corecte si sanatoase pe viitor!

Sursa foto:gladchildhood.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare