Cresterea copilului

#bani #copii #parinti

Copilul tau si banii de buzunar

In momentul in care micutul tau care deja este la scoala, a invatat sa socoteasca destul de bine, ii poti incredinta primii sai bani de buzunar . Chiar daca ii dai pachet zilnic cu mancare, este foarte probabil sa apara de-a lungul zilei diverse necesitati.


Iata cum ar fi indicat sa abordezi problema banilor de buzunar:


Ofera-i sume mici de bani


In jurul varstei de 7 –  8 ani, copilul tau este destul de mare pentru a avea la el o anumita suma de bani. Atunci cand merge la scoala, cand merge in excursie sau iese afara la joaca, este recomandat sa ii oferi copilului o suma modica. Nu ii da niciodata copilului o suma mare de bani pentru ca este foarte posibil ca la inceput sa nu stie foarte bine sa ii cheltuiasca si sa ii dea pe tot felul de lucruri inutile. In functie de locatia unde merge, la scoala sau in excursie, gandeste-te din timp cam ce ar vrea sa-si cumpere, eventual chiar intreaba-l, pentru a calcula suma corecta.


Responsabilizeaza-l


Banii sunt o metoda prin care un parinte il poate ajuta pe copil sa devina mai responsabil. Spune-i ca banii pe care ii primeste de la tine trebuie cheltuiti doar daca este nevoie si doar pe lucruri importante. La final de saptamana, roag-l sa iti arate banii sau sa-ti explice modul in care i-a cheltuit. Nu fi drastic de la bun inceput daca iti va spune ca si-a cumparat o minge noua, desi acasa mai are o multime, ci explica-i pe intelesul lui ce inseamna risipa. De asemenea, daca iti arata ca a cheltuit banii pe o carte noua sau dimpotriva ii strange pentru un obiect pe care si-l doreste de mult timp, felicita -l si recompenseaza-l. In acest fel, va invata sa aprecize valoarea banilor si nu ii va cheltui intr-un mod dezorganizat.


Invata-l sa faca economii


In momentul in care copilul incepe sa primeasca bani, explica-i ca exista varianta in care poate sa isi puna o parte din banii primiti intr-o pusculita si sa ii stranga pentru a-si achizitiona un lucru scump, pe care si-l doreste. Pentru a fi mult mai motivat sa economiseasca, mergeti in magazinul care detine obiectul mult dorit, studiati-l impreuna si explica-i in cat timp poate fi al lui. De exemplu, daca isi doreste un joc pe calculator sau o jucarie noua, spune-i ca ar fi bine sa inceapa sa economiseasca din banii de buzunar. Pentru a-l stimula, spune-i ca jumatate din suma o vei pune tu pentru a-l ajuta sa isi cumpere mai repede produsul dorit.


Indeamna-l sa-si castige banii de buzunar


Daca vrei sa il inveti inca din copilarie despre faptul ca banii se castiga prin munca si nu se primesc doar cerand acest lucru, ii poti spune ca pentru a primi bani de buzunar, trebuie sa desfasoare activitati prin casa, de exemplu. Asadar, daca ajuta la curatenie in bucatarie , daca ajuta la spalarea masinii sau scoate cainele afara de cateva ori pe saptamana, suma de bani va creste proportional cu sarcinile duse la bun sfarsit.


Ofera-i un portofel sau o pusculita


Un portofel sau o pusculita il pot stimula pe copil sa isi pastreze banii si sa nu ii cheltuie intr-un mod iresponsabil. Un portofel mic si vesel sau o pusculita viu colorata sunt foarte potrivite pentru un copil cu varsta pana in 14 ani.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top
Top

Sfatul expertului