Cresterea copilului

#educatie #copil #parinti #crestere

Cresterea copilului singur la parinti

Din precautie pentru viitorul financiar sau din dorinta de a se concentra si pe cariera, tot mai multe cupluri prefera sa isi mareasca familia cu doar un singur copil, considerand astfel ca ii pot oferi acestuia tot ce este mai bun. Desi copilul unic la parinti poate fi privit drept un privilegiat, atat micutul, cat si parintii se confrunta cu numeroase provocari.


Desi copilul singur la parinti va beneficia de toata atentia parintilor si a bunicilor, multe persoane considera ca acestia tind sa devina egoisti, rasfatati si sa nu isi dezvolte suficient abilitatile sociale si de comunicare. Intr-adevar, nu este usor sa te afli mereu in centrul atentiei, insa parintii sunt cei care pot mentine echilibrul. Iata cateva sfaturi despre cresterea copilului unic la parinti:
 

Incurajeaza-l sa interactioneze cu alti copii
 

Gradinitele incep sa accepte copii din ce in ce mai mici, pentru ca incurajeaza activitatile sociale; astfel, chiar incepand cu varsta de 18 luni, parintii isi inscriu copiii la gradinita.

Acesta nu este insa singurul mijloc de a-ti incuraja copilul sa isi dezvolte aptitudinile sociale. Joaca din fata blocului cu copiii, introducerea in viata copilului a diversilor parteneri de joaca cu care sa se intalneasca in mod regulat, cursurile speciale pentru copii pot constitui modalitati care suplinesc socializarea oferita de un fratior .

De asemenea, programul de joaca trebuie stabilit atat la tine acasa, dar si in mediul copiilor cu care micutul tau isi petrece timpul. In felul acesta, va experimenta tot felul de situatii care le implica socializarea: va invata sa isi imparta jucariile, sa fie generos, sa imparta atentia adultilor si cu altcineva si sa rezolve o situatie conflictuala.

Desi micutii au tendinta sa se ataseze mai repede de copiii mai mari, pentru ca acestia ii rasfata si ii fac sa se simta in centrul atentiei, orienteaza-l catre copii de aceeasi varsta; atentia de care beneficiaza acasa este suficienta; grupul de copii il va invata cum sa se comporte in relatie cu ceilalti, sa stabileasca prietenii si sa faca placut.
 

Incurajeaza independenta
 

Copilul singur risca sa devina dependent de sprijinul moral al parintilor sai. Mai mult, unii dintre acestia merg atat de departe incat nu reusesc sa faca mai nimic daca nu conteaza pe ajutorul parintilor, chiar si simpla prezenta, fara vreo implicare reala fiind necesara.

Copilul tau va trebui sa invete insa cum sa stea pe picioarele sale, pentru ca inca de mic, la gradinita sau la scoala, va fi pe cont propriu. De aceea, este important sa il incurajezi sa devina independent.

Prinul lucru pe care poti sa il faci este sa ii oferi responsabilitati. Ofera-i ocazia de a-si dovedi faptul ca se poate descurca si singur si lasa-l sa se mandreasca cu acest lucru. Poti incepe inca de cand acesta e mic: curatenia in camera, mersul pana la cumparaturi si cate o rasplata si incurajare il vor face pe copil sa se simta bine din cauza faptului ca beneficiaza de increderea ta.

De asemenea, stabileste asteptari realiste. Este destul de greu sa iti dai seama cand impingi lucrurile prea tare sau cand esti prea tolerant. Adu-ti aminte de faptul ca si copilul tau trebuie sa se bucure de copilarie, nu sa poarte povara unei educatii mai stricte doar pentru ca este singur la parinti.

Nu cere de la copilul tau perfectiunea, doar pentru ca este unicul tau copil. Este important sa vrei tot ce este mai bun pentru copilul tau, dar asta nu inseamna ca trebuie sa faci din aspiratiile tale scopul sau in viata. Copilul tau trebuie sa isi urmeze propriul drum, conform preferintelor si aptitudinilor pe care le are. Micutul trebuie sa inteleaga faptul ca dragostea ta este neconditionata si nu teste nevoit sa indeplineasca anumite standarde pentru a se bucura de afectiune.
 

Nu il coplesi cu atentie si daruri
 

Daca il vei bombarda pe copilul tau cu cadouri, acesta va ajunge sa creada ca primeste intotdeauna ceea ce doreste, indiferent de circumstante. Ignora protestele de ordin emotional si realizeaza faptul ca cel mai important lucru pe care il poti darui copilului tau este timpul petrecut alaturi de acesta. I-ai oferi o educatie mai temeinica daca te-ai juca mai mult cu el, ajutandu-l sa inteleaga lucrurile ce se petrec in jurul sau, decat sa ii oferi o jucarie si sa nu ii arati nici macar cum sa o foloseasca la maxim.

Stabileste reguli si invata-l pe copilul tau sa pretuiasca ceea ce primeste. Asta nu inseamna ca trebuie sa ii oferi daruri copilului tau doar atunci cand acesta ia o nota mare la scoala sau cand indeplineste diverse cerinte stabilite de tine, insa moderatia este masura cea mai buna. Nu invoca pretextul conform caruia vrei sa ii oferi copilului tot ce nu ai avut tu in copilarie: este important ca micutul sa se bucure de tot ce are nevoie pentru a beneficia de o educatie sanatoasa ce il va pregati mai tarziu pentru viata.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului