Cresterea copilului

#program somn bebelus #program somn #rutina somn #somn bebelus

Cum ajuti bebelusul sa adoarma mai usor: 4 trucuri cu succes garantat

Somnul bebelusului tau nu trebuie sa fie cel mai negru cosmar al tau. Uita de noptile cu treziri frecvente sau de plansetele ori tipetele indelungi ale copilului de dinainte de culcare si transforma somnul bebelusului intr-o rutina care merge ca "unsa". Iata cateva trucuri prin care ajuti copilul sa aiba un somn linistit si odihnitor in fiecare zi, la orele pe care le doresti!

1. Rutina de seara, un indiciu pretios pentru somn

Daca vrei ca bebelusul tau sa adoarma in fiecare seara, la aceeasi ora, este important sa aiba un indiciu dupa care sa se ghideze pentru a-si da seama ca este ora pentru somn. Aici intervin rutina de seara si activitatile ei specifice: baita, masajul, cititul, leganatul etc. Daca aceste activitati sunt realizate intotdeauna inainte de culcare, copilul le asociaza cu somnul si devin o rutina care il ajuta sa adoarma la aceeasi ora in fiecare seara.

2. Ambientul, un factor important pentru un somn odihnitor

Nu doar rutina este importanta in a convinge bebelusul sa adoarma mai usor seara, ci si ambientul. Camera in care este adormit copilul trebuie sa fie aerisita, linistita si, mai ales, intunecata, astfel incat sa ii induca micutului starea de somnolenta si sa ii asigure o odihna de calitate pe timpul noptii.

3. Trezirea de dimineata, zilnic la aceeasi ora

Este nevoie si de o rutina de dimineata pentru ca bebelusul sa se obisnuiasca cu un program organizat de somn. Ora de trezire este principalul lucru de care trebuie sa tii cont. Observa copilul cateva zile la rand si identifica ora la care se trezeste cel mai des. Stabileste-o ca fiind ora de trezire pentru fiecare dimineata. Asigura-te ca o respecta chiar si in weekend, iar in zilele in care pare mai somnoros din fire, mergi la el in camera, trage draperiile sa intre lumina, vorbeste si joaca-te cu el, dar nu il lasa sa doarma mai mult. Daca il lasi sa se trezeasca in ritm propriu, risti sa ii dai peste cap tot programul si sa nu mai adoarma, seara, la ora stabilita in programul lui.

4. Somnul de dupa-amiaza, mai scurt

Dupa varsta de 6 saptamani, cand ar trebui sa inceapa introducerea rutinei si stabilirea programului de somn, este important sa monitorizezi somnul de dupa-amiaza al bebelusului. Pentru a te asigura ca adoarme la timp, seara, este important sa incepi sa scurtezi gradual reprizele de somn de dupa-amiaza, cu cate 5-10 minute in fiecare zi, pana cand acestea ajung sa acumuleze o durata totala de maximum 2-3 ore.

Sursa foto: forwallpaper.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare