Cresterea copilului

#scoala #copil scoala #lectura copii #invatatura

Cum faci copilul sa iubeasca scoala?

Fiecare copil are momente in care spune ca uraste scoala din tot sufletul si ca nu mai vrea sa mearga niciodata la ore. Parintii se gasesc adesea in impas si apeleaza in ultima instanta la autoritate pentru a-l determina pe micutul lor sa frecventeze orele. A-l obliga sau a-i impune sa mearga la scoala nu este o solutie. Incearca cateva metode mai distractive si eficiente pentru a-l face pe copil sa iubeasca sa mearga zilnic la scoala!

Dragostea sau pasiunea pentru scoala trebuie insuflata micutului inca de dinainte de a face primii pasi in aceasta institutie. Daca nu ai reusit sa il introduci din timp pe prichindelul tau in minunata lume din spatele portilor scolii, nu iti face probleme, nu este prea tarziu.

Chiar daca micutul tau vine la tine incruntat si suparat si iti spune cu tarie ca uraste scoala si ca nu mai vrea sa mearga niciodata acolo, respira adanc si apeleaza la cateva trucuri!
 

Comunica sincer si deschis cu copilul tau!


Principalele cauze pentru care e posibil ca micutului sa nu ii placa scoala este fie ca nu se descurca la anumite materii, fie ca este tinta abuzurilor sau jignirilor unor colegi.

Este important sa stai zilnic de vorba cu micutul tau si sa ii repeti ca poate sa vina sa iti spuna absolut orice, fara probleme si sa fie sincer cu tine.

Intreaba-l zilnic ce a facut la scoala, ce a invatat nou, cu cine a mai vorbit, ce prieteni si-a mai facut si ce i-a placut in acea zi. Provocarea copilului de a gasi ceva interesant in tot ce s-a intamplat in acea zi la scoala il ajuta sa fie mai pasionat de aceasta si sa se duca cu mai mult drag la ore.
 

Ajuta-l la teme atunci cand este in impas!


Si faptul ca nu se descurca la anumite materii poate sa fie un motiv pentru care nu ii place sa frecventeze orele de scoala.

Afla care sunt punctele lui slabe la invatatura , materiile care-i dau batai de cap si gaseste metode inedite de a-l apropia de ele.

De exemplu, daca micutul are probleme cu istoria, incearca sa gasesti metode interesante de a-l ajuta sa o inteleaga mai bine pentru a o intelege si invata cu placere - du-l la muzee, puneti in scena anumite batalii si momente istorice, apelati la jocuri cu teme istorice etc.
 

Lauda-l si stimuleaza-l de cate ori ai ocazia!


Fiecare efort depus pentru scoala, proiect realizat, nota obtinuta, initiativa pentru scoala trebuie incurajate si sustinute activ.

Spune-i "bravo" cand incearca de mai multe ori sa faca tema, chiar daca nu reuseste, incurajeaza-l sa nu se dea batut si sa gaseasca solutii creative mereu si stimuleaza-l sa gaseasca mereu idei interesante si proiecte scolare in care i-ar placea sa se implice.

Observa ce materii ii sunt cel mai mult pe plac si ajuta-l sa le aprofundeze prin metode creative si interesante - experimente, jocuri, drumetii , lectura etc.
 

Incurajeaza-l sa se implice in proiecte speciale si optionale de la scoala!


In afara materiilor obligatorii din programa scolara , exista tot soiul de optionale, proiecte speciale, acte de caritate , cercuri literare si de alta natura, pe care copilul le-ar putea frecventa.

Stimuleaza-l sa participe la serbari, sa mearga in tabere scolare alaturi de colegi si sa se implice in proiectele pentru dezvoltarea scolii!
 

Stabileste intalniri de joaca cu colegii lui!


Colegii sunt o parte importanta din viata copilului de la scoala si este important sa aiba o relatie reusita cu acestia pentru a se apropia mai mult de scoala. Incurajeaza interactiunile dintre ei prin intalniri de joaca, iesiri in oras, vizite etc.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului