Cresterea copilului

#legume #fructe #carne #diversificare alimentatie #cereale bebelusi

Ponturi ca sa depasesti cu brio etapa diversificarii alimentatiei

Diversificarea alimentatiei bebelusului se face in primul an de viata si este un proces destul de intimidant pentru foarte multe dintre proaspetele mamici. Pe de-o parte, reticenta si spaima lor, pe de cealalta parte, refuzul bebelusilor, toate acestea pot fi obstacole in calea diversificarii. Citeste mai jos ce tipuri de alimente si de la ce varsta poti sa le incluzi in dieta bebelusului tau.

Cerealele

Pediatrii recomanda ca primul aliment al copilului sa fie cerealele. Le poti include in masa de seara a micutului, alaturi de un suc de fructe. Cerealele sunt foarte bine tolerate de catre copil si reprezinta primul pas in inceperea diversificarii. In cazul alaptarii la san, cerealele intra in alimentatie in jurul varstei de 6 luni, iar, daca bebelusul este hranit cu lapte praf, se poate incepe de la 4 luni.

Legumele

Morcovii sunt printre legumele preferate de orice bebelus si reprezinta o sursa bogata de vitamina A (betacaroten), esentiala in dezvoltarea copilului. Se incepe gradual, cu o cantitate ce va creste de la 5 la 15 ml de suc de legume. Important de retinut, sucurile nu se amesteca intre ele decat dupa ce bebelusul a dovedit ca nu este alergic la ele. Ca si cerealele, legumele pot intra in alimentatia sugarului de la 4 luni in cazul hranirii cu lapte praf si de la 6 luni in cazul alaptarii.

Fructele

Asemenea legumelor, fructele pot fi incluse in dieta bebelusului ca al doilea aliment, dupa cereale. Se curata de pielita si se dau prin storcator sau rozatoare. Le poti oferi pasate, intocmai cum poti face si cu legumele. Se incepe gradual, cu un anumit tip de fructe (mere, banane, piersici, pere etc.), iar cantitatea va creste pe masura ce bebelusul tolereaza bine respectivul aliment.

Carnea

Carnea este o sursa bogata de proteine si fier, nutrienti necesari dezvoltarii bebelusului. De regula, carnea pasata se introduce intre 6 si 10 luni, insa exista si exceptii. Totul depinde de fiecare copil in parte. Nu se vor da mezeluri sau fructe de mare, in schimb se va pasa carne de pui, de curcan sau de vita. Cea mai buna combinatie este piureul de legume alaturi de carnea pasata.

Oul

Foarte multi bebelusi sunt alergici la oua, de aceea trebuie sa ai grija cand introduci acest tip de aliment in dieta. Pediatrii recomanda sa incepi dupa varsta de 6 luni si doar cu galbenusul de ou. Ca si in cazul carnii, trebuie sa fierbi bine oul, pana cand se intareste, iar apoi sa pasezi galbenusul. Albusul de ou poate fi oferit abia dupa varsta de 1 an.

Sursa foto: youtube.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului