Cresterea copilului

# antrenare minte #crestere copii #educatie copii #copii

Cum il ajuti pe cel mic sa-si dezvolte logica: 3 idei

E adevarat ca-ti poti antrena mintea? Cele mai multe studii dau acelasi raspuns: da! Abilitatile pot avea un teren innascut, dar se educa prin exercitiu si efort. Pe scurt, pentru a deveni o persoană constructiva, un copil are nevoie sa-si dezvolte capacitatea de a deveni pasionat de lucruri, sa-si atreneze constant angajamentul, toleranta la frustrari, capacitatea de a relua activitatea in care a dat gres.

La fel se petrec lucrurile si atunci cand e nevoie sa-si dezvolte logica. Cum sa procedezi pentru a-i activa celui mic aceasta superputere? Metodele sunt interesante si ai la dispozitie instrumente variate pentru a putea atinge acest obiectiv. Randurile de mai jos te vor ajuta sa intelegi mai bine despre ce este vorba.

Permite-i copilului sa descopere

Este prima si cea mai importanta lectie pe care un parinte este dator sa o invete – lasa-l pe cel mic sa se mire si sa-si puna intrebari. Cu ele va veni interesat de raspunsuri, iar astfel se nasc mecanismele sale de intelegere a lumii. Poti incepe prin a-i permite sa fie curios in orice privinta.

Daca vei constata ca nu poate pricepe inca sensul explicatiilor, ofera-i alternativa unui raspuns adaptat varstei si nivelului sau de intelegere. Cand e inca mic si vrea sa stie, de exemplu, de ce nu mai apare soarele atunci cand e furtuna, spune-i ca s-a speriat de furia norilor care au intunecat cerul. Ca atunci cand cineva se supara are nevoie de un pic de timp sa se linisteasca, apoi isi revine – la fel si soarele: se va intoarce dupa ce norii s-au calmat si s-a potolit furtuna.

In schimb, cand este nevoie de exercitii aplicate pentru dezvoltarea sa intelectuala, piata de profil iti ofera optiuni variate – precum jocuri de logica pe site-ul deajoaca.ro, de exemplu. Este necesar sa verifici daca recomandarile producatorului se potrivesc cu varsta copilului si cu interesele sale.

Ofera-i exemple din viata reala

Cel mai simplu si sigur mod de a-ti sustine copilul in dezvoltarea logicii este de a-l implica in propria realitate. Dincolo de unele activitati care cer suport online, atat de cautate in zilele noastre, ramane ca baza tot ceea ce ni se intampla in viata reala. Practic, cei mici au nevoie sa vada cum se petrec lucrurile, de ce intr-un anumit mod si ce se poate intampla daca apar schimbari. De exemplu, in momentele in care pregatiti masa, arata-i ce anume folosesti pentru a taia legumele, cum procedezi si de ce. Va intelege astfel ca un cutit trebuie sa fie ascutit pentru a-si indeplini misiunea, iar persoana care-l manuieste trebuie sa fie atenta pentru a nu se rani cand il foloseste. De asemenea, atunci cand camera jucariilor arata ca un teatru de razboi, roaga-ti copilul sa iti aduca o jucarie mica de o anumita culoare, sa va jucati impreuna. Va constata ca este aproape imposibil daca nu face ordine mai intai! In acest mod, relatia cauza-efect va incepe sa prinda contur din ce in ce mai clar in mintea celui mic.       

Solicita-i ajutorul ori de cate ori se iveste ocazia

Participarea copilului este, asadar, decisiva in cresterea sa, atat din punct de vedere al logicii, cat si in ceea ce priveste dezvoltarea sa ca viitor adult. Ai grija sa il tii conectat in mod constant la activitati care sa-l sustina in acest demers. Asa cum a trebuit sa inventezi explicatii fantastice pentru unele intrebari, e cazul sa creezi momente in care sa-i ceri ajutorul. Este extrem de important pentru copii sa vada ca prezenta si actiunea lor directa conteaza in fata adultilor – acest lucru ajuta la dezvoltarea increderii in fortele proprii si a simtului de raspundere. Poti, de pilda, sa-i arati celui mic ca ai mainile ocupate si nu poti aduce in bucatarie punga cu salata verde, rugandu-l sa-ti dea o mana de ajutor. Va invata cum trebuie sa apuce obiectul indicat astfel incat sa ajunga in siguranta acolo unde trebuie, apoi va fi interesat sa vada ce urmeaza.

Acest apetit al celor mici pentru a intelege cum si de ce se intampla lucrurile este esential in evolutia lor catre maturitate. De aceea, este important ca parintii sa-i sustina de-a lungul vietii, oferindu-le ocaziile potrivite pentru a invata cat mai multe.   

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-fqndz

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare