Cresterea copilului

#creativitate #copil #creativitate copii

Cum incurajezi creativitatea copilului tau: 5 pasi de urmat

In primii ani de viata, imaginatia copilului tau isi gaseste terenul propice in cele mai diverse surse, iar ca parinte iti revine sarcina sa il incurajezi sa-si descopere talentele ascunse.

Peretii mazgaliti cu creioane colorate, cearceafurile decupate sau povestile inventate de micutul tau sunt lucruri care deja nu te mai sperie. Cu toate ca trebuie sa stabiliti cateva reguli comune, astfel incat caminul tau sa nu se transforme intr-un taram al dezordinii, este bine sa il sprijini si sa-i stimulezi creativitatea. Astfel, vei avea un copil cu o personalitate puternica, deschis catre experiente noi de viata.

Iti propunem cateva metode prin care vei reusi sa stimulezi creativitatea micutului tau.


1. Cumpara-i jocuri de constructie (tip lego)


Specialistii recomanda ca inteligenta copiilor sa fie stimulata prin jocurile de constructie, iar jocul Lego este modalitatea perfecta prin care imaginatia copilului tau va creste. Acum are in fata un castel de zane, mai tarziu va construi un parc de masini, iar pentru ziua urmatoare se gandeste deja cum sa isi faca un robotel!


2. Ofera-i exemplul personal


Parintii care indraznesc sa coboare cateve minute pe zi la "mintea copiilor" vor avea surpriza sa constate ca micutii lor vor deveni mai curajosi si dezinhibati.

Daca intri in joaca micutului tau, il incurajezi sa aiba initiativa si, mai mult decat atat, te eliberezi de stresul cotidian.


3. Amenajeaza-i un spatiu pentru activitatea creativa


Chiar daca tii la pastrarea curateniei in casa, ofera-i micutului tau putina libertate si amenajeaza-i un colt special, in care sa poata da frau liber imaginatiei. Poate fi vorba de un dulapior cu multe sertare, o cutie de lemn sau o simpla geanta de voiaj, in care copilul sau isi pastreze "comorile"- acuarele, plastilina, margelute colorate, pietricele, materiale textile sau hartiute colorate.


4. Lasa-l sa te ajute in bucatarie


Copiii sunt foarte receptivi la ceea ce se intampla in jurul lor, iar daca le oferi ocazia sa se implice in activitatile adultilor, vei observa ca starea de spirit pozitiva ii stimuleaza creativitatea. Cand faci fursecuri sau decorezi prajituri ii poti cere ajutorul micutului tau, care va trata totul cu maxima seriozitate. In niciun caz nu trebuie sa ii critici performanta si nici sa nu il directionezi pe traseul pe care ti-l doresti tu.

Totodata, specialistii sustin ca nazdravanii care isi baga nasul in oalele in bucatarie vor capata obiceiuri sanatoase de alimentatie.


5. Limiteaza-i accesul la internet/ televizor


Intr-o era a tehnolgiei este foarte greu sa mentii controlul asupra modului in care isi petrec copiii timpul; cel mai bine este sa blochezi site-urile si programele neadecvate de calculator si sa impui un program strict de uitat la televizor. In schimb, il poti inscrie pe micutul tau la diverse cursuri, adaptate varstei sale, iar atunci cand ai timp puteti merge impreuna la muzee, teatru sau circ.

Nu uita sa iti implici copilul in diverse activitati fizice, pentru ca, dupa cum bine stii, o stare fizica buna sta la baza sanatatii psihice.

Sursa foto:happinessaddicted.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului