Cresterea copilului

# educatie copil #bune maniere copil #familie #obiceiuri familie

Cum inveti copilul sa fie recunoscator

Copilul mic nu stie ce inseamna sa fii recunoscator, deoarece recunostinta este un sentiment care trebuie dobandit prin educatie. El stie doar ca trebuie sa primeasca intotdeauna ceea ce isi doreste si ca i se cuvine totul. Ravneste adesea la jucariile si lucrurile altor copii si nu cunoaste sentimentul de multumire interioara. Aici intervii tu, care ai rolul sa ii cultivi sentimentul recunostintei si sa il inveti, prin mijloace adecvate, ce inseamna si de ce este important sa fie recunoscator pentru ceea ce are!

 

Vorbeste copilului despre recunostinta

Porneste discutia de la valorile si lucrurile cu adevarat importante in viata. Daca il intrebi pe copil pentru ce este recunoscator sau ce il multumeste, cel mai probabil ca iti va raspunde "pentru ca am calculator sau jucaria X". Punctul lui de referinta sunt lucrurile materiale!

Dar micutul trebuie invatat sa se bucure si sa fie multumit de lucruri non-materiale, ca de exemplu - ca are o familie, ca este sanatos, ca a luat o nota buna, ca a invatat ceva important la scoala sau ca are prieteni.
 

Creeaza traditii personalizate in familie

Este mai simplu sa initiezi o discutie despre recunostinta pornind de la traditii pe care le cultivi in familia ta, in special in perioada sarbatorilor pline de incarcatura spirituala.

Ia-l deoparte si pune pe hartie lucrurile pentru care esti tu recunoscatoare, avand grija sa pui si lucruri materiale si spirituale printre ele. Spune-i-le si apoi, roaga-l si pe el sa iti spuna pentru ce crede ca ar trebui sa fie recunoscator.

Daca nu stie, porneste discutia intrebandu-l ce i s-a intamplat bun in ziua sau saptamana respectiva, la scoala sau acasa, si explica-i ca trebuie sa poarte recunostinta pentru orice lucru bun care i se intampla.
 

Fii un model de urmat pentru copil


De cate ori te confrunti cu o situatie pentru care esti recunoscatoare, spune-o cu voce tare! Este important ca micutul sa auda in jurul lui acest cuvant si contextul in care se foloseste, pentru a intelege mai bine semnificatia lui. Poarta-te in preajma copilului exact asa cum ai vrea sa o faca el!
 

Invata copilul sa spuna multumesc


Bunele maniere sunt un pas important in cultivarea sentimentului recunostinte la copii. Probabil ca l-ai invatat deja pe micutul tau sa spuna "multumesc". Insa recunostinta este un sentiment mai profund, diferit de actul de a multumi. Este un fel de multumire interioara care ar trebui sa asigure fericirea si bucuria de fiecare zi a copilului tau. Trebuie sa invete sa fie recunoscator pentru tot ceea ce are, oricat de marunt ar fi acel lucru!

Este indicat sa inteleaga importanta acestei multumiri, nu sa fie invatat sa o spuna mecanic, doar pentru ca asa trebuie. Copilul va internaliza mai bine sentimentul de recunostinta daca intelege valoarea si semnificatia fiecarui "multumesc" in parte si motivul pentru care trebuie sa o faca.
 

Foloseste-te de jocurile de rol


Jocul de rol este una dintre cele mai eficiente metode de invatat pentru copii. Ei reusesc sa se puna in pielea unor personaje, sa se confrunte cu situatii noi si sa gaseasca solutii proprii la unele probleme.

Pentru a intelege mai bine ce inseamna sa fie recunoscator inventeaza un mic scenariu in care trebuie sa-si arate recunostinta. Apoi, inchipuie un alt rol, in care ar trebui sa isi ofere recunostinta, dar nu o face. Il ajuta sa inteleaga mai bine prin ce trece o persoana care este tratata cu indiferenta (sentimentele negative), pentru ca o alta persoana nu este recunoscatoare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare