Cresterea copilului

#adolescent #anxietate #examene

Cum iti ajuti adolescentul sa faca fata anxietatii provocate de examene

Examenele sunt adesea unele dintre cele mai mari temeri pe care le poate avea un copil la varsta adolescentei. "Daca nu ma descurc?", "Daca iau o nota mai mica?" sunt intrebari care ii sporesc frica de examen si il fac vulnerabil in fata testelor pe care trebuie sa le sustina la scoala. Ajuta-l sa-si intareasca psihicul si sa faca fata anxietatii provocate de examene.


Ce este anxietatea de examen

Frica si starea de neliniste de dinaintea unei teze, a unui examen important in viata copilului tau, este un tip de anxietate de performanta, adica acea stare de neliniste inaintea unui hop pe care adolescentul il considera important. Anxietatea de examen apare in situatii stresante, carora el simte nevoia sa le faca fata cu brio pentru a nu te dezamagi.


Cum se manifesta anxietatea de examen

Ca orice stare de neliniste, adolescentul va resimti anumite senzatii atunci cand se va confrunta cu anxietatea de examen. Acestea se manifesta diferit in functie de persoana si se accentueaza pe masura ce examenul se apropie: dureri de cap, transpiratie abundenta, in special in palme, palpitatii sau senzatie de ameteala si greata.


Din ce cauza apare anxietatea de examen

Ca orice alt tip de anxietate, cea de examen este cauzata in primul rand de reactia corpului care asociaza acest cuvant cu ceva stresant. Atunci el secreta hormonul adrenalina, iar acesta duce la aparitia simptomelor fizice. Totodata, inducerea unei stari negative in privinta respectivului test, prin simplul fapt ca adolescentul presupune ca nu se va descurca atat de bine, reprezinta o alta cauza a aparitiei acestei stari.


Cum il poti ajuta sa gestioneze mai bine anxietatea de examen

In primul rand, explica-i faptul ca emotiile inaintea unui examen sunt benefice si ca il vor ajuta sa se concentreze mai bine asupra a ceea ce are de facut. Apoi, incurajeaza-l sa invete: in acest fel va fi mai sigur pe el si tracul se va mai diminua.

O alta modalitate prin care poti sa-l ajuti este sa il indemni la miscare. Chiar si inainte de examen, sportul il va ajuta sa inlature energiile negative si ii va da o stare de bine, necesara inaintea unei situatii stresante.

Sursa foto: raquelfernslefebvre.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului