Cresterea copilului

#esecuri #depresie copil #incurajare #ajutor parinti

Cum iti ajuti copilul sa treaca peste esecuri

Meseria de parinte este una destul de dificila in unele situatii. Atunci cand copilul se loveste de un esec , datoria ta, in calitate de parinte, este sa incerci sa ii arati " jumatatea plina a paharului", sa il incurajezi si sa ii explici ca esecurile il vor face mai puternic.

Fie ca a fost invins la un meci, ca nu a reusit sa ia un examen important (cum ar fi bacalaureatul - unde rezultatele din acest an au fost tragice) sau ca nu a fost admis la facultatea pe care si-o dorea, trebuie sa il ajuti.

Cea mai importanta regula este sa il sustii 100% si sa ii vorbesti despre importanta esecurilor in viata. Desigur, ele nu sunt de dorit pentru nimeni, insa acestea il vor ajuta sa fie mai puternic, mai perseverent si mai concentrat in atingerea scopurilor.

Iata cateva trucuri pentru a-l ajuta pe copil sa treaca peste un esec:

Fii un model de urmat


Daca esti genul de persoana care clacheaza la un esec, oricat de mic, copilul iti va semana. Totusi, daca esti o persoana care se scutura, se ridica se incearca pana reuseste, vei fi un exemplu uimitor. Arata-i copilului ca esecul este doar o cale catre o personalitate puternica, castigatoare si triumfatoare.
 

Da-i alte exemple


Atunci cand ii dai copilului exemple de oameni care au ajuns mai mari decat si-au propus in urma unor esecuri imense, il vei impulsiona sa fie mai ambitios si sa treaca mai usor peste problema pe care o are.

De exemplu, unul dintre cei mai bogati oameni din lume, Bill Gates, a renuntat la studiile de la Harvard si a inceput o afacere care a esuat. Dupa aceasta situatie neplacuta, Bill Gates a ajuns la conducerea Microsoft - un imperiu global.
 

Pastreaza obiceiurile normale


Nu incerca sa il menajezi pe copil dupa un esec. Altfel, risti sa creada ca il compatimesti si ca il privesti ca un ratat. Pastrati aceleasi obiceiuri ca si pana acum, integreaza-l in treburile casnice si incearca sa mentii acel sentiment de normalitate care il va ajuta sa treaca peste esec.
 

Aveti incredere


Invata-l pe copil sa aiba incredere ca, intr-un final, toate lucrurile se rezolva si se termina exact asa cum trebuie. Vorbeste-i despre situatia in care un om care nu se intalneste cu esecul, nu va cunoaste niciodata succesul. In plus, roaga-l sa gandeasca pozitiv si spune-i, cu zambetul pe buze, ca tu ai incredere in el si in forta sa de a ajunge acolo unde isi propune.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului