Cresterea copilului

#parinti #schimbari #fata # stima de sine #tulburari alimentatie #adolescenta

Cum iti ajuti fiica sa isi formeze o imagine sanatoasa despre sine

Schimbarile fizice si psihice care au loc in perioada dezvoltarii fetei tale si modul in care ea le percepe reprezinta o parte esentiala in conturarea stimei de sine. In aceasta perioada, trebuie sa o intelegi si sa o ajuti sa se simta confortabil in propriul corp. Iti prezentam cativa pasi simpli care te vor ajuta sa fii alaturi de fiica ta in aceasta perioada si sa ii acorzi sprijinul de care are nevoie.

Presiunea grupului, imaginea femeii perfecte, promovata de mass-media, si modificarile de greutate care au loc in perioada adolescentei sunt factori care o pot determina pe fiica ta sa isi creeze o imagine negativa depre sine. Din acest motiv, fiica ta ar putea avea parte de episoade depresive, tulburari de alimentatie si chiar probleme in relatiile cu baietii.

Cum o poti ajuta sa isi dezvolte o stima de sine sanatoasa

1. Explica-i ca aceste schimbari sunt o parte importanta a dezvoltarii ei, mai ales in timpul adolescentei.

 

2. Discuta cu fiica ta despre imaginea ei. Intreab-o ce ii place la ea si spune-i ce iti place tie la ea. Daca reuseste sa se accepte asa cum este, isi va dezvolta stima de sine si va deveni o femeie puternica.

 

3. Foloseste limbajul potrivit. Nu folosi cuvinte ca "slab" sau "gras", ci incurajeaza-o sa se preocupe mai mult de alimentatia sanatoasa si exercitiile fizice. Invata-i pe prietenii tai si pe ceilalti membri ai familiei sa nu mai utilizeze cuvinte jignitoare, atunci cand vorbesc despre persoanele supraponderale sau despre cei mai putin aratosi.

 

4. De asemenea, medicul de familie o poate ajuta pe fiica ta sa isi stabileasca obiectivele potrivite pentru indicele de masa corporala, tinand cont de istoricul greutatii si de starea generala de sanatate. In plus, in timpul controalelor de rutina, medicul poate observa semnele precoce ale unei tulburari alimentare.

 

5. Pentru a-i distrage atentia de la mesajele din mass-media care prezinta o imagine idealizata a corpului femeii, ajut-o sa descopere femeile renumite pentru realizarile lor profesionale. Este important ca fiica ta sa aiba anumite modele care s-o inspire.

 

6. Lauda-i realizarile. De fiecare data cand fiica ta se implica in vreun proiect, incurajeaz-o si laud-o. Chiar daca realizarile ei nu sunt majore, este important pentru fiica ta sa stie ca a facut ceva laudabil.

 

Sursa foto: 15a20.com.mx

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top
Top

Sfatul expertului