Cresterea copilului

# exersare scris # motivare copil #copil

Cum iti motivezi copilul sa exerseze scrisul

Chiar daca in prezent cei mai multi oameni folosesc o tastatura pentru a scrie, scrisul de mana a ramas un element esential al educatiei. Acesta activeaza mai multe zone ale creierului decat tastatul si ajuta la dezvoltarea creierului copiilor.

In plus, in anii de scoala copiii trebuie sa scrie foarte mult, iar scrisul citet ii va ajuta sa inteleaga mai bine informatiile si chiar sa primeasca note mai bune. Nu este vorba de o favorizare a scolarilor care scriu frumos, ci pur si simplu o atitudine practica: invatatorii si profesorii care nu inteleg scrisul unui elev nu il vor putea evalua corespunzator.

Se poate intampla ca celui mic sa nu ii placa sa scrie sau sa nu reuseasca sa scrie lizibil. In cazul acesta, ca parinte, il poti incuraja sa exerseze scrisul intr-o maniera distractiva, pe care sa nu o asocieze cu activitatile scolare. Cu indrumarile potrivite, copilul isi poate imbunatati scrisul in timp si, oricum, cand va creste, probabil ca isi va schimba scrisul pentru a se adapta noilor cerinte de la liceu sau facultate.

Totusi, nu uita ca scrisul ramane doar o forma de comunicare si prezentare a unor idei, iar frumusetea scrisului nu este intotdeauna o dovada a unui intelect bogat.

Ofera-i ustensilele de scris potrivite

Daca cel mic tine creionul sau stiloul prea strans in mana, scrisul il va obosi repede. Pune-i la dispozitie stilouri si pixuri speciale pentru scolari, cu forme ergonomice care ii permit copilului sa le tina mai usor in mana si sa faca aceleasi miscari de mai multe ori fara sa oboseasca. Poti alege si pixuri mai groase, ce dispun de o zona aderenta (grip), usor de apucat.

Lasa-l sa te imite

Copiii vor sa faca si ei „lucruri de oameni mari”, de aceea includ in jocurile lor si imita tot felul de activitati ale adultilor, precum mersul la serviciu, mersul la doctor sau gatitul. Daca te va vedea scriind de mana frecvent, ca parte a rutinei tale zilnice, i se va parea natural sa te imite si sa exerseze scrisul din proprie initiativa. Nu e nevoie sa incepi sa lucrezi la manuscrisul unui roman; e suficient sa te vada scriind de mana lista de cumparaturi ori programul zilnic intr-o agenda sau luand notite cand citesti o carte.

Creeaza un loc special pentru scris

Cand dedici un spatiu unei activitati, ii conferi practic un statut special, oarecum sacru. Amenajeaza un „colt de scris” in camera copilului, cu un birou in culorile lui preferate, o veioza simpatica si un scaun ergonomic, in care poate sta confortabil mai mult timp. Pune-i la dispozitie agende frumoase, cu personajele sale preferate pe coperta, si sugereaza-i sa tina un jurnal sau sa scrie povesti scurte in care el este protagonistul.

Adu tabla de scris acasa

Semnele lasate de creta colorata pe tabla sunt, deseori, mai interesante pentru copii decat cele lasate de cerneala pe foaia de hartie. Incurajeaza-l pe cel mic sa scrie si sa deseneze cat mai mult cu creta pe tabla: poti adauga in camera lui o tablita de scris cu picioare sau poti aplica pe o portiune de perete vopsea cu efect de tabla de scris. E posibil sa ii faca placere sa se joace de-a scoala si sa predea lectii jucariilor, iar in felul acesta va exersa scrisul si chiar se va stradui sa scrie cat mai citet, ca sa inteleaga si ursuletul de plus din ultima banca.

Incearca sa-ti pastrezi rabdarea cand iti ajuti copilul sa repete exercitiile de scris. Asigura-te ca nu vor exista intreruperi si ca cel mic se poate concentra atata timp cat este necesar. Nu uita sa-l lauzi si sa-i apreciezi munca, incurajandu-l in acelasi timp sa scrie cat mai mult. In felul acesta, copilul va capata o atitudine relaxata fata de scris si va incepe sa-l considere o activitate placuta, care ii poate aduce satisfactii.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare