Cresterea copilului

#invatare #lectura #copil # educatie copil

Cum iti poti ajuta copilul sa citeasca repede si corect

Una din cele mai importante abilitati pe care trebuie sa le deprinda copiii, in primii ani de scoala, se refera la capacitatea de a citi repede si corect.

Lectura este instrumentul care il va ajuta pe micutul tau mai tarziu, cand va fi nevoit sa aprofundeze si alte discipline. Capacitatea de a citi cursiv sta la baza reusitelor scolare si, mai mai tarziu, a succesului in viata.

Daca te preocupa modul in care poti contribui la cresterea abilitatilor de lectura ale copilului tau, iata ce ar trebui sa faci.


Citeste cu voce tare


Chiar daca micutul tau se poate descurca pe cont propriu, este recomandat sa il ghidezi si sa-i formezi un stil de intonatie si ritm. Copilul va invata sa aprecieze toate tipurile de carti si isi va alege un gen favorit.

La varste fragede, lectura trebuie sa fie amuzanta, placuta si linistita si trebuie sa-l implice si pe cel mic.

In cazul prescolarilor, cititul se poate lega de alte activitati de rutina, cum ar fi pregatirea inainte de culcare. Iti poti lasa copilul sa aleaga cartea pe care vrea sa i-o citesti.


Amenajeaza un spatiu special de lectura


Chiar daca nu ai posibilitatea sa transformi o camera intrega intr-un spatiu destinat lecturii, cu putina imaginatie, poti transforma un colt din sufragerie intr-un spatiu destinat lecturii.

Aseaza un fotoliu confortabil, o minibibiloteca si un birou langa fereastra si ai obtinut un spatiui reconfortant, care te cheama la lectura.


Fa exercitii de vocabular


Un vocabulat bogat, pe care copilul sa-l fi invatat inca din primii ani de viata, il va ajuta sa deprinda mult mai usor abilitatea scrisului. Nu va intampina dificultati de lectura, intrucat va fi familiarizat cu majoritatea cuvintelor.


Adopta tehnica unei lecturi de tip ecou


Lectura de acest tip se recomanda in cazul copiilor care, desi au aptitudini tehnice de citire, intampina o problema de intonatie. Il poti corecta cand greseste si ii poti oferi tu un model despre cum ar trebuie sa sune respectivul text.


Fa o bibliografie adecvata varstei sale


Aminteste-ti care erau cartile tale preferte in copilarie, documenteaza-te de pe internet si consulta-i profesorii. Iti va fi mult mai usor sa construiesti o bibliografie care sa se potriveasca varstei si preocuparilor sale.

"Fram, ursul polar", "Aventurile lui Huckleberry Finn" sau "Tom Sawyer" sunt doar cateva titluri care nu ar trebui sa lipseasca din lista lecturilor obligatorii ale copilului tau.


Investeste in audiobook-uri


Este foarte interesant si util pentru un copil sa apeleze la ajutorul unui audiobook- poate asculta cartea preferata, apoi poate reciti pasajul care i-a atras atentia, ori de cate ori simte nevoia.


Ajuta-ti copilul sa inteleaga cuvintele fonologic


Copiii care au o intelegere fonologica, pot jongla cu sunetele cuvintelor si pot decoda mult mai usor limbajul scris.


Foloseste dictionarul si apeleaza la jocurile de cuvinte


Pastreaza un dictionar la indemana si invata-ti copilul sa urmeze exemplul. Inventeaza tot felul de jocuri de cuvinte de genul: "spune un cuvant care sa rimeze cu fata" sau "gandeste-te la cuvinte care suna ca mar". Stabileste mici recompense, astfel incat copilul sa fie motivat sa dea cele mai bune raspunsuri.

Sursa foto: michellegriffithsbooks.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare