Cresterea copilului

#somer #sotie #casnicie #sot

Cum iti poti ajuta sotul somer

Pierderea locului de munca poate deveni o problema in orice casnicie. Barbatii sunt insa mai vulnerabili efectelor somajului. Afla cum iti poti ajuta sotul somer sa depaseasca momentul asigurand, in acelasi timp, si stabilitatea relatiei.

Somajul in crestere afecteaza puternic si viata de cuplu . Mai ales atunci cand e vorba de tineri casatoriti, relatia voastra poate fi data peste cap complet de pierderea locului de munca al barbatului.

In afara de dificultatea gasirii unui nou loc de munca, somerii se confrunta si cu respect de sine scazut ce poate duce la probleme serioase intr-o casnicie.

Afla cum il poti ajuta cel mai mult pe sotul tau, daca isi pierde locul de munca, pentru a proteja viitorul relatiei voastre.

 

Ridica-i moralul

 

Dupa ce sotul isi pierde locul de munca, cel mai important lucru pe care il poti face este sa-i arati distinctia intre el ca persoana si el ca angajat.

Petreceti mai mult timp impreuna sau gateste-i mancarea preferata. Aceste gesturi mici ii pot arata ca relatia voastra este cel mai important punct de sprijin in aceasta perioada dificila.

 

Nu-l cicali

 

Dupa ce impactul initial a trecut, ii poti trimite sotului oferte posibile de munca. Cea mai mare greseala este insa o abordare insistenta, care sa-l sufoce.

Chiar si presiunile subtile, sub forma unor intrebari de genul "Cum mai merge cu cautarea?", pot avea un efect negativ asupra sotului, atunci cand devin o practica zilnica.

Daca il lasi sa inteleaga ca te-a dezamagit, risca sa se scufunde in depresie si cautarea locului de munca va incetini din cauza respectului de sine scazut.

 

Incurajeaza-l

 

Diferenta intre incurajare si hartuire poate fi mica intr-o asemenea situatie. El stie ca trebuie sa gaseasca un loc nou de munca si isi cunoaste defectele.

Concentreaza-te asupra calitatilor lui profesionale si incurajeaza-l, insa nu exagera. Daca ii dai de inteles ca nu va avea nicio problema in a gasi imediat alt loc de munca, ar putea fi dezamagit atunci cand slujba intarzie.

 

Nu astepta o schimbare in casa

 

Daca sotul tau reuseste sa faca mai multe treburi casnice dupa ce si-a pierdut slujba, multumeste-i si explica-i ca apreciezi eforturile lui. Aceasta situatie ar fi o exceptie.

Foarte putini proaspat someri, indiferent daca sunt barbati sau femei, se apuca de curatenie generala sau de gatit feluri de mancare complexe doar pentru ca petrec mai mult timp acasa.

Sotul tau ar trebui sa-si petreaca ziua cautand un loc de munca, iar reprosurile de genul "N-ai facut nimic azi?" nu il vor ajuta cu nimic.

 

Refaceti bugetul

 

Imediat dupa pierderea locului de munca, este important sa analizati bugetul familiei si sa reduceti orice cheltuiala ce ar insemna un exces.

Chiar daca concediul tau de vis a fost compromis in acest an, nu-i reprosa acest lucru. Incercati pe cat posibil sa nu va indatorati in aceasta perioada, deoarece datoriile adauga si mai multa presiune pentru gasirea rapida a unui loc de munca.

Daca sotul tau nu reuseste sa gaseasca un loc nou de munca potrivit standardelor lui, puteti discuta impreuna despre acceptarea unui post pentru care este supra-calificat. Atunci cand au trecut sase luni sau chiar un an de la pierderea locului de munca, el poate chiar cauta un job intr-un alt domeniu sau poate incepe o afacere pe cont propriu.

 

Nu oferi sfaturi nesolicitate

 

Daca nu ti-a cerut niciun sfat si nici ajutorul in cautarea unui loc de munca, nu trimite CV-uri in locul lui. Acest lucru poate cauza tensiuni si certuri, tocmai in momentele in care el are nevoie mai multa de sustinerea ta emotionala.

Modul de gandire traditional, in care este datoria barbatului sa isi intretina familia, este un factor suplimentar de stres, iar interventia ta il poate face sa simta ca isi pierde masculinitatea si rolul in familie.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului