Cresterea copilului

#ruda bolnava #dependenta #ingrijire ruda #persoana dependenta

Cum poti ajuta o ruda care sufera de o dependenta

de alcool sau narcotice poate fi extrem de dificil de invins, dar sansele cele mai bune le au cei care beneficiaza de sustinerea familiei si a apropiatilor. Afla cum poti ajuta o ruda care sufera de o dependenta .

Ajutorul acordat unei rude care sufera de o dependenta ar putea ramane neapreciat mult timp. Pregateste-te moral pentru a face fata dificultatilor fara sa astepti recunostinta din partea dependentului.
 

Intelegerea dependentei


Primul pas pe care trebuie sa-l faci pentru a putea ajuta o ruda dependenta este sa incerci sa intelegi dependenta. Aceasta nu este rationala si nu este niciodata invinsa cu adevarat. Obiceiurile vechi pot reveni chiar si dupa o pauza de 10 ani.

Ca sa fii alaturi de ruda care lupta cu dependenta, accepta faptul ca dependenta nu este o dovada a unui caracter slab si nici nu tine de mediu, dependenta este o boala.
 

Stabilirea limitelor


Atunci cand un membru al familiei tale sufera de o dependenta, stabileste limite care sa pregateasca pasii de mai tarziu. Spune-i rudei dependente ca nu vrei sa o vezi atunci cand bea sau se drogheaza si respecta-ti cuvantul.

Prin stabilirea limitelor, preiei controlul vietii tale si poti da un exemplu pentru dependent . Doar protejandu-te pe tine de efectele dependentei rudei tale, poti reusi apoi sa o ajuti sa renunte la substanta care ii controleaza acum viata.
 

Confruntarea dependentului


Momentele cele mai bune in care sa discuti cu ruda despre problema sunt cele in care nu este afectata de substantele sau obiceiurile care i-au pus stapanire pe viata.

Transmite-i cu consecventa mesajul "Ai nevoie de ajutor" fara ca acest lucru sa devina o hartuire constanta. Asigura-te cu ruda care sufera de o dependenta stie ca poate veni la tine atunci cand se hotaraste ca trebuie sa isi schimbe viata in bine.
 

Reactia dependentului


Modul in care reactioneaza dependentul in timpul confruntarii iti poate spune multe despre gravitatea problemei. Negarea existentei problemei sau acceptul de a renunta la dependenta doar in termenii proprii sunt semne la fel de negative.

Daca ruda ta recunoaste problema, dar nu este pregatita sa faca deocamdata nimic legat de ea, nu a acceptat inca dependenta. Acesta poate fi stadiul cel mai lung in viata unei dependente.

Cand dependentul recunoaste problema si accepta nevoia schimbarii, este momentul sa-l ajuti sa apeleze la ajutor specializat. Dezintoxicarea are cele mai mari sanse de reusita atunci cand este insotita de terapie.
 

Detasamentul de ruda dependenta


Pana in momentul in care dependentul este dispus sa apeleze la tratament, este important sa te detasezi emotional de ruda dependenta.

Nu ajuti cu nimic ruda dependenta daca faci lucruri in locul lor sau daca ii salvezi de la probleme financiare. Nu il salva pe dependent din situatii umilitoare, acestea pot fi exact semnalul de alarma necesar pentru a apela la tratament.

Nu accepta nicio parte din vina. Ruda dependenta a ajuns in postura de dependent printr-o serie de decizii gresita si responsabilitatea ii apartine in totalitate. Nu vei putea ajuta un dependent cu adevarat daca ii gasesti scuze.


Sursa foto : Restorepurity.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului