Cresterea copilului

#testare performante scolare #performante scolare

Cum poti sa testezi de acasa performantele scolare ale copilului tau?

Desi tehnologia si noile metode de predare au patruns si in scolile romanesti, evaluarea elevilor ramane un proces cu un grad ridicat de subiectivitate. Oricat de instruiti sunt profesorii si oricat de constienti de posibilele erori in testarea cunostintelor si competentelor, anumite greseli sunt inevitabile. Se intampla uneori ca notele sa nu reflecte realist performantele copilului tau, astfel ca unele lacune sau confuzii persista.

Deficientele in invatare se pot acumula si pune in pericol deprinderea anumitor competente si rezultatele la examene ale elevului. Consecintele unui examen ratat pot fi decisive pentru viitorul elevilor, de aceea este important sa nu te bazezi doar pe evaluarea realizata de scoala, ci sa cauti metode alternative cu un grad ridicat de eficienta. Descopera in continuare cum poti sa testezi performantele scolare ale copilului chiar la tine acasa.

Foloseste jocul

Jocul este una dintre cele mai eficiente metode de invatare, dar si o modalitate excelenta de testare a cunostintelor. Exista multe jocuri care ajuta la evaluarea diverselor competente care se deprind la scoala, iar daca iti folosesti imaginatia poti face din orice situatie ludica un test de verificare. Avantajul jocului este ca elevul nu se simte stresat, ba chiar ii face placere sa isi foloseasca informatiile si abilitatile deprinse pentru a imbunatati experienta jocului. Deseori nici nu realizeaza ca ii testezi performantele scolare in timpul jocului, mai ales la varsta mica sau cand este absorbit de acesta.  

Jocurile cu cuburi te pot ajuta sa verifici cunostintele de geometrie, de exemplu. Un joc de societate sau de simulare in care nu aveti voie sa vorbiti decat intr-o limba straina este ideal pentru evaluarea competentelor de emitere si receptare. Bineinteles, cu conditia ca si tu sa cunosti limba straina respectiva. Jocurile de carti care au ca tema istoria, biologia, literatura sau alte domenii de invatare sunt utile pentru verificarea unei arii largi de cunoastere.

Transforma elevul in profesor

Solicita copilului tau sa te invete lucruri care i s-au predat la scoala. Vei putea astfel sa observi si sa verifici, pe langa cunostintele care tin de materia respectiva, competente pentru care nu iti trebuie pregatire speciala, cum sunt capacitatea de exprimare orala, organizarea ideilor intr-un discurs, logica, formularea de raspunsuri si intrebari, exprimarea opiniei. Nu abuza insa de aceasta metoda, pentru ca se poate transforma intr-o sursa de stres, mai ales cand copilul stie ca faci acest lucru nu pentru a invata ceva nou, ci pentru a-l testa.

Acceseaza teste online standardizate

Testele standardizate reprezinta cea mai simpla si mai eficienta metoda de verificare a performantelor scolare ale elevului. Cand tu sau alte persoane realizati evaluarea, subiectivitatea isi face mereu loc in proces. Cand este vorba de proprii copii, erorile de evaluare sunt si mai mari. Pe o platforma de teste scolare, calculatorul selecteaza subiectele, in functie de clasa in care este cel mic. Itemii de verificare acopera toata materia, iar rezultatele sunt obiective.

Daca in cazul testelor obisnuite, in care evaluatorul este uman, raportarea la un anumit standard nu are niciodata acuratete totala, in cazul evaluarii standardizate online se poate realiza obiectiv o comparatie intre rezultatele elevului, standardul de evaluare si rezultatele altor copii de acelasi nivel. Un alt avantaj al testelor standardizate este ca indica performanta viitoare a unui copil. Identificarea rapida a lacunelor si a problemelor de intelegere sau asimilare iti arata care sunt domeniile de invatare unde progresul va avea de suferit, in cazul in care nu se intervine. 

Testarea performantelor scolare acasa se poate realiza prin diverse metode, mai mult sau mai putin subiective. Evaluarea prin joc sau prin transformarea copilului in instructor are avantajul de a facilita apropierea intre parinti si copii, dar cea mai eficienta modalitate de verificare a performantelor copilului tau este testul standardizat. 

 Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/elder-sister-and-brother-studying-at-home-3769981/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare