Cresterea copilului

#travaliu nastere #nastere #nastere naturala #travaliu

Cum respiri corect in timpul travaliului sau nasterii?

Respiratia corecta in timpul travaliului te poate ajuta sa treci mai usor peste . Din cauza disconfortului creat de durerile chinuitoare ale contractiilor, multe gravide tind sa respire haotic, ceea ce le accentueaza si mai mult suferinta. Nu trebuie sa mergi neaparat la cursuri de pentru a invata cum sa respiri corect in timpul travaliului! Trebuie sa retii cateva ponturi esentiale si respiratiile vor deveni cel mai bun "calmant" pentru dureri!

Intrarea in travaliu si pregatirea pentru nasterea vaginala sunt destul de dureroase si inconfortabile pentru viitoarele mamici. Unele gravidute se vad nevoite sa indure travaliul si contractiile ore in sir. Ajung sa fie epuizate , nu mai au putere, iar cand vine momentul nasterii, sunt incapabile sa mai asculte indicatiile medicului. Nasterea se desfasoara cu dificultate si pot aparea complicatii, care-i pot face pe medici sa recurga la cezariana.
 

Respira adanc la inceputul si sfarsitul fiecarei


Solutia pentru a suporta mai bine contractiile consta intr-o corecta la momentul oportun, care ajuta la calmarea durerilor. Induce si starea de calm sau relaxare si te ajuta sa te pregatesti eficient pentru momentul in care vei face prima oara cu bebelusul tau.

Respira adanc la inceputul si sfarsitul fiecarei contractii . Elibereaza tensiunea pe masura ce expiri, concentrandu-te, cu fiecare respiratie in parte, pe relaxarea fiecarei parti a organismului. Incearca sa pastrezi o ritmicitate si sa egalizezi durata inspiratiei cu cea a expiratiei.
 

Inspira adanc pe nas si expira usor pe gura


Nu doar momentul in care este indicat sa respiri este esential pentru a suporta mai usor travaliul. Modul in care o faci si intensitatea respiratiilor sunt la fel de importante.

De fiecare data cand inspiri, fa-o usor si numai pe nas, iar cand expiri, da aerul treptat afara, pe gura.
 

Creste numarul respiratiilor pe masura ce contractiile devin mai puternice


Respira usor si adanc la inceputul unei contractii, avand mereu grija sa inspiri pe nas si sa expiri pe gura. Pe masura ce contractia devine mai dureroasa, mareste ritmul si inspira si expira scurt, doar pe gura, astfel incat sa ai cam o respiratie pe secunda. La sfarsitul contractiei, revino la respiratiile profunde.
 

Schimba ritmul cu serii de respiratii "gafaite"


Daca nu reusesti sa te calmezi cu ajutorul inspiratiilor si expiratiilor adanci, poti alege metoda gafaielilor.

Incearca respiratiile scurte si rapide pe gura, astfel incat sa aduni cam 20 de respiratii intr-un interval de 10 secunde. La fiecare a 4-a sau a 5-a respiratie, incearca sa ai una mai lunga.
 

Incearca seriile de respiratii sacadate


Respiratiile superficiale, nici prea adanci, nici prea scurte, sunt indicate pe tot parcursul travaliului. Acestea sunt asemanatoare cu cele normale, doar ca durata respiratiei este crescuta la 4 secunde - 2 pe inspiratie si 2 pe expiratie. Cele normale sunt mult mai scurte, pe ambele faze.
 

Daca te ajuta, geme, mormaie, tipa


Respiratiile completate de tipete, gemete sau vaiete reprezinta de multe ori o solutie eficienta pentru relaxare in timpul nasterii.

Nu te abtine daca iti vine sa tipi sau sa mormai! Daca te ajuta sa mai scapi de dureri si sa te relaxezi, fa-o fara nicio remuscare .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare