Cresterea copilului

#relatii de prietenie #relatii de familie #comunicare #relatii sociale

Cum sa ai grija de relatiile tale cu persoanele din jur

In general, oamenii nu traiesc izolati, fiind o parte dintr-o comunitate. Comunicarea cu persoanele din jur este esentiala pentru a fi fericit. Relatiile au consecinte la nivel emotional si fizic. Cum sa protejezi, asadar, sanatatea relatiilor cu persoanele care te inconjoara?

Mai multe studii arata ca legaturile cu ceilalti ne ajuta sa ne simtim bine, in timp ce singuratatea prezinta un risc de boala. Din acest motiv nu trebuie sa subestimezi importanta pe care o are modul in care te raportezi la oamenii din jurul tau. Relationarea este necesara, dar nu si suficienta. Relatiile toxice pot afecta serios o persoana, la nivel fizic si psihic. Iata in continuare cateva modalitati de a pastra relatii sanatoase cu acestea:

1 Hraneste-ti spiritual relatiile

Fa-ti un obicei din a tine contactul in mod constant cu prietenii si familia. Vizite, intalniri, telefoane , mesaje, orice poti face pentru a nu lasa sa treaca o perioada lunga fara sa vorbesti cu acestia. Daca nu iti impui un astfel de efort, grijile zilnice si programul incarcat te vor face sa amani mereu.

Cand esti prea obosit sau pur si simplu nu vrei sa vorbesti cu nimeni, spune-le celor din jur acest lucru. Astfel, toti vor sti ca nu ai dispozitia necesara pentru comunicare, ca nu este vina lor si iti vor respecta dorinta fara sa fie frustrati de raceala ta.

Nu-ti neglija partenerul de viata . Rezerva-ti timp zilnic cel putin cateva minute cu acesta. "Cuplurile au de castigat cand exista devotament" spune Peter A. Wish, PhD, psiholog.

2 Asculta cu atentie

Persoanele dragi precum copiii, partenerul de viata, parintii sau un prieten apropiat au nevoie din cand in cand sa-i asculti. Inchide calculatorul sau televizorul si asculta persoana in cauza, mentinand contactul vizual. In acest fel oferi suportul tau si consolidezi relatia. Fii atent la cum comunici. Exista persoane care vorbesc prea mult despre ele insele, dominand conversatia, ceea ce nu face decat sa-i indeparteze pe oameni.

3 Respecta-i pe ceilalti

O relatie sanatoasa cu cei din jur este imposibila fara respect reciproc. Respecta-le sentimentele, parerile si nevoile, chiar si atunci cand nu esti de acord si cere acelasi lucru din partea lor. Numai in acest mod fiecare este liber sa fie el insusi si mai ales, fiecare este liber sa dezaprobe fara tensiuni si crize.

4 Priveste partea pozitiva intr-o relatie

O relatie de dragoste incepe prin atractie. Insa daca la inceput vezi numai ce-ti place la persoana respectiva, in timp ajungi sa te plangi de defectele acesteia. "Cand intalnesti prima data pe cineva, acorzi atentie tuturor lucrurilor care iti plac", afirma Kate Wachs, PhD, psiholog in Chicago. Cu timpul, consideri ca partile bune ale partenerului sunt ceva ce ti se cuvine si incepi sa te concentrezi asupra defectelor lui.

Secretul unei relatii sanatoase este ca in cuplu sa existe mai multe calitati decat defecte si sa vezi partea plina a paharului in loc sa devii exasperat de un defect neimportant al partenerului de viata.

5 Fa-ti relatii noi

O metoda prin care mentii sanatatea relatiilor tale este sa le maresti cu altele noi, proaspete. Tu esti singura persoana in masura sa-ti faci viata asa cum vrei. De aceea, nu te supara cand nimeni nu vrea sa iasa in oras si nu renunta la prieteni. Nu te opri niciodata din a-ti face noi relatii, deoarece poti descoperi oameni minunati in orice loc, oameni care te imbogatesc spiritual. Astfel, te vei simti mai implinit si mai norocos.

Sursa foto : ehow.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului