Cresterea copilului

#desen #copil #psiholog #educatie #parinti

Cum sa analizezi desenele copilului

Pe langa faptul ca reprezinta un mod de exprimare, desenele copilului constituie o sursa valoroasa de a patrunde in universul micutului tau. Atunci cand un copil deseneaza, isi alege cu mare grija materialele si pozitia care il va face sa se simta cel mai confortabil. In acelasi mod procedeaza si cu alegerea temei pentru fiecare desen . Operele sale de arta sunt unice si devin o fereastra catre personalitatea copilului tau si perspectiva sa asupra vietii.

 

Alegerea hartiei si a culorilor
 

Copiii nu isi aleg la intamplare materialele de lucru. Daca acestea nu sunt deja prestabilite, vei observa ca micutul dedica destula de multa atentie hartiei pe care o foloseste sau creioanelor colorate. Iata o prima dovada a faptului ca acesta isi exprima personalitatea prin alegerile sale.

De exemplu, creioanele cu varful mai gros sunt preferatele copiilor hotarati, decisivi, in timp ce creioanele cu varf ascutit sunt alese de catre micutii care au dificultati in a se exteriorize. Marimea paginii indica locul pe care copilul crede ca il ocupa in viata. Cu cat hartia este mai mare, cu atat copilul vrea sa iasa cat mai mult in evidenta, pe cand alegerea unei foi mai mici demonstreaza ca acel copil se poate concentra eficient.

 

Analiza desenelor

 

Nu te entuziasma si nnu incerca sa gasesti intelesuri ascunse in fiecare desen realizat de copilul tau. Potrivit expertilor, copiii nu cauta sa fie laudati atunci cand realizeaza un desen. Mai degraba, acestia prefera sa discute despre micile opere de arta , iar intrebarile tale legate de detalii iti pot oferi o impresie generala asupra modului in care gandeste copilul tau.

Fiecare varsta aduce noi si noi desene , pentru ca centrul de interes al copilului se schimba. In jurul varstei de 2 pana la 4 ani, desenele micutului reprezinta mai mult mazgaleli, realizate adesea cu o singura culoare, pentru care copilul tau a facut o pasiune. Desenul este asezat in centru paginii, pentru ca micutul se priveste ca centrul universului, desenele vorbind astfel despre sine.

 Incepand cu varsta de 5 ani, copilul demonstreaza perseverenta, aruncand multe foi la gunoi doar pentru ca nu a reusit sa obttina inca desenul perfect. Micutul va incepe sa vorbeasca despre sine, asa ca desenele acestuia vor reprezenta de multe ori lucruri care il deranjeaza. Astfel, in centrul desenului, ca personaj principal, se va afla tot copilul.

In jurul varstei de 6 ani, copilul incepe intr-adevar sa exprime ceea ce observa si ceea ce il influenteaza prin desenele tale. Acesta descopera lumea desenelor sale si se foloseste de evenimentele recente pentru a le reda pe hartie. Desenele beneficiaza de o anumita acuratete, asa ca nu iti va fi greu sa observi diversele scene reprezentate de copil si sa discuti pe marginea acestora. De asemenea, este perioada reprezentarii diverselor scene de violenta, lucruri pe care le-a auzit sau le-a vazut, dar atata timp cat nu le deseneaza in mod frecvent, nu ai motive de ingrijorare.
 

 

Cateva semne de ingrijorare
 

 

Nu cauta sentimente ascunse in toate desenele copilului; chiar daca  poti deslusi sau ai posibilitatea de a da o interpretare desenelor copilului tau, o analiza cat mai aproape de adevar poate fi efectuata doar de un expert. Iata cateva semne de ingrjorare care ar trebui sa iti atraga atentia si care ar putea sugera o problema:
 

  • Componente ale unor anumite reprezentatii lipsesc in permanenta
  • Ochii oamenilor desenati de micut sunt goi
  • Folosirea culorilor inchise in exces
  • Desenele sunt mici si inghesuite intr-un colt
  • Copilul refuza sa deseneze sau sa vorbeasca despre desenele sale
  • Copilul repeta aceleasi desene
  • Formele nu sunt inchise


Atentie! Scenele violente sau reprezentarea organelor genitale in desene nu reprezinta motive de inrijorare, atata timp cat nu se repeta in mod excesiv.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului