Cresterea copilului

#combatere oboseala #oboseala sarcina #odihna #sarcina #gravida #oboseala

Cum sa combati oboseala in timpul sarcinii

Oboseala in timpul sarcinii este normala, mai ales in primul trimestru, fiind cauzata de schimbarile prin care trece corpul femeii in aceasta perioada, precum modificarile hormonale, cele de metabolism sau efortul pe care il face organismul pentru "a construi" placenta. Iata ce poti face ca sa treci mai usor peste starea de oboseala:

Nu sari peste mese

"Gravidele care nu au mese regulate sunt mai predispuse la stari de somnolenta", spune autoarea cartii "The Baby-Making Bible", citata de sofeminine.co.uk. De aceea, este important ca o femeie insarcinata sa includa in dieta zilnica legume si fructe proaspete, dar si carne slaba, cereale din faina integrala, oua si produse lactate. De asemenea, asigura-te ca bei cel putin doi litri de apa pe zi.

Fa miscare

Mersul pe jos, in aer liber, seara, aproximativ 30 de minute te va ajuta sa te relaxezi si sa ai un somn odihnitor, astfel incat sa te trezesti odihnita. Daca medicul nu ti-a interzis miscarea pe timpul sarcinii, poti face exercitii usoare, precum cele de pilates si yoga. Un sport indicat gravidelor este inotul.

Relaxarea, foarte importanta

Desi te simti obosita, ti se poate intampla sa nu poti sa adormi, fie pentru ca esti stresata, fie pentru ca te framanta multe ganduri. In acest caz, este foarte important sa te relaxezi. Cere ajutorul sotului, daca te simti coplesita de probleme. Este indicat sa iti faci si un ritual de relaxare inainte sa mergi la culcare: poti asculta un CD cu melodiile preferate sau poti face o baie lunga.

Trage un pui de somn, ori de cate ori poti

Invata sa iti asculti corpul, iar cand te simti obosita, odihneste-te chiar si pentru 30-40 de minute. Daca esti la serviciu, iti va fi aproape imposibil sa dormi, insa in momentele in care te simti foarte obosita, ia o pauza de la ceea ce faci. Daca ai biroul tau, poti sa atipesti pentru cateva zeci de minute.

Incearca sa iti faci programul in functie de ceea ce iti spune corpul: daca te simti mai odihnita dimineata, vorbeste cu seful tau, astfel incat sa mergi mai devreme la serviciu si sa pleci cu cateva ore inainte de terminarea programului. In cazul in care ai posibilitatea, poti lucra de acasa.

Sursa foto: myplaywin3.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare