Cresterea copilului

#concediere #conflict familie #rude #afacere in familie

Cum sa concediezi o ruda

Cand viata personala si viata profesionala se amesteca, pot aparea multe probleme. Afla cum sa concediezi o ruda fara sa provoci un .

Multi aleg sa angajeze rude ca o favoare personala si chiar sa le ierte incompetenta. Daca insa ruda care lucreaza sub tine are un randament atat de mic, incat influenteaza negativ si alti angajati, singura solutie este concedierea.

Pentru a concedia un membru al familiei fara sa provoci un adevarat conflict in familie, tine cont de cateva simple.
 

Fii obiectiv


In unele cazuri poti stabili criterii diferite de performanta pentru rude fata de restul angajatilor. Ceea ce nu este recomandat sa faci este sa le uiti in favoarea unor argumente subiective.

Ia decizia de a concedia ruda bazandu-te pe criterii profesionale obiective pe care nu le indeplineste. Astfel, vei putea face fata oricarui argument sentimental din partea altor membri ai familiei care vor sa-i ia apararea rudei concediate.
 

Nu lasa alte rude sa-ti afecteze decizia


Indiferent daca tu conduci afacerea sau pur si simplu esti seful unui departament in care lucreaza si ruda pe care vrei sa o concediezi, nu lasa alte rude sa-ti influenteze deciziile profesionale.

Pentru a te asigura de corectitudinea deciziei tale, ii mai poti da o sansa rudei pe care vrei sa o concediezi. Explica-i in detaliu cerintele pe care nu le indeplineste si lasa-i cateva saptamani la dispozitie pentru a vedea daca face progrese.
 

Prezinta-i motivele


Atunci cand timpul a expirat si decizia ta este irevocabila, trateaza-ti ruda cu aceeasi consideratie pe care ar trebui sa o acorzi tuturor angajatilor. Prezinta-i motivele care au dus la decizia ta de concediere si nu lasa discutia sa se indeparteze de prioritatile profesionale.

Nu este nevoie sa-ti ceri scuze pentru decizia ta, dar ii poti oferi sfaturi profesionale de viitor din perspectiva ta de sef care tine la angajatul la care este nevoit sa renunte.
 

Da-i sansa sa-si dea demisia


In cazul multor angajati, dar mai ales al rudelor, poate fi o alegere buna sa-ti prezinti argumentele apoi sa-i dai ocazia sa-si prezinte demisia.

Ruda ta va putea pleca astfel cu demnitate din companie, lucru ce poate fi benefic pe termen lung in relatiile de familie.

Asigura-ti ruda concediata ca nu vei oferi detalii despre situatia altor membri ai familiei si lasa-i sansa sa plece cu capul sus, chiar daca nu a fost nici pe departe un angajat model.
 

Convoaca o intrunire in familie


Daca mai ai si alte rude care lucreaza in aceeasi firma, poti convoca o intrunire in familie, in care sa discuti subiectul.

Prezinta decizia rudei tale de a demisiona sau explica motivele obiective care au dus la concediere. Nu uita sa mentionezi din nou standardele profesionale pe care orice angajat trebuie sa le respecte, indiferent de gradul de rudenie.

Atunci cand nu mai ai alte rude in companie, nu este nevoie sa discuti cu , dar poti deschide subiectul la urmatoarul eveniment in care sunt cu totii in acelasi loc, dand dovada de tact pentru sentimentele rudei pe care ai concediat-o.

Sursa foto: Gapnap.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare