Cresterea copilului

#paste #sarbatori #religios #familie #relatii #iubire #pregatire #oua #cozonac #decoratii #pascal

Cum sa eviti stresul de Paste

Ca in fiecare an ai impresia ca esti organizata si ca o sa duci totul la bun sfarsit in doi timpi si trei miscari, dar observi cu stupoare mai sunt doar doua zile pana la Paste si tu nu ai terminat de pregatit friptura de miel , curatenia de Paste sa nu mai zic de vopsitul oualelor. Nu este cazul sa intri in panica si sa disperi. Cu cat te vei incrancena mai mult cu atat sansele sa faci totul alandala sunt mai mari. Si pana la urma de ce ai vrea sa fii stresata de Paste? Aceasta sarbatoare magica trebuie sa fie un prilej de bucurie si implinire sufleteasca pentru tine si cei dragi tie. Deci, cum poti sa eviti un „colaps emotional” perioada sarbatorilor pascale?

1deleaga sarcinile. Te gandesti ca esti femeie si toata familia se asteapta sa le faci tu pe toate. Dar chiar nu trebuie sa fie asa. Nu esti singura pe lume si ceilalti membri ai familiei ar trebui sa te inteleaga si sa puna umarul la munca pentru a te ajuta sa termini mai repede cu pregatirile. Astfel, deleaga sarcinile. Cine se ocupa de friptura? Cine da cu aspiratorul si sterge praful? Imparte tuturor task-urile casnice pe care trebuie sa le faca. Astfel, eviti ca de Inviere sa fii epuizata si fara chef de nimic. Nu cred ca sotul tau va dori sa aiba o nevasta apatica in ajunul Pastelui sau copiii tai o mama care nu mai are chef nici macar sa ciocneasca un ou.

2 Fii precisa in explicatii. Acum ca am stabilit ca pregatirile de Paste se vor face in familie, trebuie sa stii ca tu ai fost numit „sef de echipa”. Ca atare, va trebui sa-ti organizezi „subalternii” cum trebuie. Astfel, incearca sa fii precisa (explicita) atunci cand delegi o sarcina. De exemplu, daca cumnata ta vine in bucatarie si te intreaba cu ce te poate ajuta, ofera-i un reper concret, cum ar fi: „Ce preferi, sa tai legumele sau sa te ocupi de vopsitul oualelor?”. Nu-i da un raspuns vag, in genul „Nu stiu exact... vezi si tu ce mai e de facut”, pentru ca pierzi timp pretios. S-ar putea ca ea sa nu stie exact care e mersul lucrurilor in gospodaria ta si sa fie nevoita sa ceara si mai multe indici ajutatoare.


3 Barbatii au nevoie de instrunctiuni speciale. In ceea ce-l priveste pe sotul tau, trebuie sa stii un lucru clar: „Barbatii chiar au nevoie de instructiuni speciale”. Ca atare, daca il trimiti de exemplu la cumparaturi, fa-i dinainte o lista detaliata cu tot ce trebuie sa achizitioneze si subliniaza faptul ca ai nevoie de alimentele respective cat mai repede. Daca nu procedezi astfel, risti ca al tau consort sa se intoarca cu cateva produse lipsa si cu completarea: „Ah, pai nu stiam ca iti trebuie si asta”.

4 Fii un bun manager. Si ca tot veni vorba de liste de cumparaturi, ai grija cu bugetul. Intocmeste-ti inca din timp o lista clara cu ce anume vrei sa cumperi si incearca sa o respecti. Nu te pierde in detalii si in optiuni extrapolare scopului tau. Numai asa vei reusi sa eviti situatiile neplacute in care trebuie sa renunti la un produs in favoarea altuia si asa mai departe.


5 Cu cine iti petreci Pastele. Se stie deja ca sarbatorile pascale reprezinta un prilej foarte bun pentru a-ti vizita rudele, prietenii, cunostiintele pe care nu le poti vedea in timpul anului, din cauza lipsei de timp. Insa, nu este cazul sa uiti de sot si de copii. Astfel, programeaza o zi, doua in care sa-ti vizitezi rudele si prietenii si restul timpului pastreaza-l pentru tine si familia ta. Aproprierea dintre tine, sot si copii va fi magica si astfel te vei incarca numai cu energie pozitiva, lucru de care ai tu nevoie in aceasta perioada.

6 Ai grija de sanatatea ta. Nu in ultimul rand, nu-ti neglija sanatatea. Este o perioada stresanta si tinzi sa uiti sa mai dormi, sa mananci etc. Insa nu este o idee tocmai buna. Cel mai bine, evita sa bei prea multa cafea sau bauturi energizante , pentru a nu-ti da peste cap somnul, mananca regulat si evita sa „ciugulesti” din alimente in timp ce gatesti. E tentant sa iei o bucatica de castravete in timp ce amesteci ingredientele pentru salata de Bouef sau o bucatica de friptura in timp ce o scoti din tava, insa acest obicei nu aduce niciun beneficiu siluetei tale si nici starii tale de spirit.

In speranta ca sfaturile mele ti-au fost folositoare pentru a petrece momente de neuitat cu ocazia acestei sarbatori sfinte, iti urez „Paste fericit” si numai bucurii alaturi de cei dragi!
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului