Cresterea copilului

#fiica #parinti #relatie parinte copil #tata bun

Cum sa fii un tata bun pentru fiica ta

O relatie buna tata-fiica este extrem de importanta in dinamica familiei si in dezvoltarea ulterioara a copilului in adult. Desi fiecare familie are problemele ei, iar imaginile idilice din reviste cu fiice si tati perfecti sunt greu de gasit in realitate, o legatura puternica si sanatoasa cu fiica ta inseamna o investitie reala in viitorul ei.
 

Avantajele pe care le au fetele cu tati buni


Mai multe studii arata ca fetele cu tati buni au avut o evolutie mai buna decat cele care au suferit in copilarie din cauza tatilor. O cercetare realizata la Universitatea Valderbilt a aratat ca fetele care erau apropiate de tatii lor au intrat mai tarziu in perioada de pubertate comparativ cu cele care nu s-au bucurat de aceleasi avantaje familiale. Alte beneficii ale unei relatii bune intre tata si fiica, constatate de studii, sunt:
 

  • note mai mari la scoala si oportunitati mai bune in viitoarea cariera;
  • un risc mult mai redus de a ramane insarcinate in perioada de adolescenta;
  • o incredere mai mare in propria persoana si o mai mare autonomie a fetelor;
  • abilitatea de a-si stabili teluri pe termen lung;
  • un risc mult mai redus de a avea o relatie abuziva cu barbatii din viata lor;
  • puterea de a evita si de a face fata presiunilor celor din jur in ceea ce priveste sexul, drogurile si alcoolul;
  • dorinta de a accepta provocari si de a incerca lucruri noi;
  • un risc mai scazut de a suferi de depresii sau tulburari alimentare.

 

Cum poti fii un tata bun pentru fata ta


Sunt multe lucruri pe care le poti face pentru a crea o legatura puternica intre tine si copilul tau. Implica-te, inca de la inceput, in cresterea si ingrijirea ei, impartind responsabilitatile cu sotia ta.

Creeaza momente speciale, tata-fiica. Puteti merge la pescuit impreuna sau desfasura alte activitati, chiar daca nu sunt neaparat lucruri pe placul fetelor, ca de exemplu, papusile.

Invata-ti fata sa schimbe un bec, sa desfaca o sticla de sampanie sau sa bata un cui. Mai tarziu iti va fi recunoscatoare ca, locuind singura si departe de casa, nu a ramas neajutorata cand a smuls din greseala firul de la cablu.

Insufla-i valori de viata si invat-o ce este bine si ce este rau, dandu-i argumente si exemple. De multe ori, o figura paterna onorabila, onesta si corecta poate avea un impact puternic asupra caracterului viitorului adult.

Fii un exemplu pentru fiica ta atat in plan personal, ca om, cat si familial, ca tata si sot, dar si profesional. Invat-o cate ceva in fiecare aspect al vietii si arata-i ca o respecti si ca ai incredere in ea. De un tata o fiica nu ar trebui sa se teama, dar sa-l respecte atat de mult incat sa nu faca lucruri care stie ca sunt gresite.

Invata-ti fiica sa spuna "nu" in situatiile din viata in care ar avea de suferit. Ea trebuie sa inteleaga care este diferenta intre siguranta personala si egoism. Daca va sti sa spuna "nu", va evita sa accepte abuzurile, relatiile cu persoane nepotrivite sau activitatile daunatoare.

Fa-ti fiica sa simta ca o iubesti, o respecti, ai incredere in priceperea si talentul ei si ca vei fi intotdeauna langa ea ori de cate ori are nevoie. Fetele increzatoare in ele se descurca mai bine odata ce sunt pe cont propriu, neavand motive sa se complaca in situatii daunatoare sau sa apeleze la refugii distructive.

Sursa foto : work-girl.blogspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare