Cresterea copilului

#animal de companie #comunicare #copil #deces animal

Cum sa-i vorbesti copilului tau despre moartea animalului de companie

Atunci cand se naste intr-o casa in care exista deja un animal de companie, copilul il percepe pe acesta din urma ca parte din acea familie. Se joaca impreuna, il hraneste si interactioneaza cu el intr-un fel anume, asociindu-l cu cel mai bun prieten. De aceea, trecerea in nefiinta a animalutului va fi un moment delicat, intrucat cel mic nu percepe cu adevarat ceea ce s-a intamplat. Iata cum sa-i vorbesti pentru a depasi mai usor acest moment.


Fii atent/a la nuanta cuvintelor

Incepand cu varsta de 2 ani, copiii percep faptul ca animalutul nu mai este langa ei. Ei preiau si resimt starea de anxietate, nelinistea si tristetea care i-a cuprins pe adulti. De aceea este bine sa vorbesti cu el si sa ii explici ce s-a intamplat, in functie de varsta si capacitatea de intelegere pe care o are.

Daca animalul suferea de o boala si ai fost nevoit sa il eutanasiezi, poti sa ii explici ca acum este intr-un loc mai bun, in Raiul Animalelor. Ai grija sa nu dai prea multe detalii tehnice despre procesul in sine. Evita comentarii de genul "domnul doctor l-a adormit pentru totdeaua cu o injectie" sau "a adormit si nu se va mai trezi". Copilul poate asocia starea de somn sau injectiile de la doctor cu decesul.


Spune-i adevarul

Incearca sa te rezumi la povestea adevarata, dar spusa in termeni cat mai simpli, pe intelesul lui. Nu da detalii, decat daca esti intrebat/a si nu iti ascunde sentimentul de tristete. "Lucky a murit azi noapte. Mami e foarte trista, dar Lucky era batran, il dureau oasele foarte tare. Este in regula daca si tu esti trist, vom trece impreuna peste asta".

A sti cum sa gestionezi situatia il va face si pe copil sa treaca cu bine peste acest moment delicat si il va pregati pentru alte etape mai putin placute ce vor avea loc in viata. El va invata astfel ca este bine sa iti exprimi sentimentele si sa fii trist in momente delicate.


Ajuta-l sa isi exprime sentimentele

Lasa-l sa isi exprime emotiile si trairile legate de pierderea animalului si ajuta-l sa treaca cu bine de acest moment, amintindu-i de momentele frumoase pe care cei doi le-au petrecut impreuna.

Daca are o varsta mai mare, poti sa-i inramezi o fotografie in care apare alaturi de animal si sa i-o faci cadou pentru a o tine in camera. Nu il grabi sa cumpere un alt animal, daca nu doreste acest lucru, da-i posibilitatea sa isi vindece ranile sufletesti.

Sursa foto: kidsblogs.nationalgeographic.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top
Top

Sfatul expertului