Cresterea copilului

#examen #stres #adolescent #parinte

Cum sa il ajuti pe adolescent sa treaca peste stresul examenelor

Examenele importante, precum tezele semestriale, examenul de bacalaureat sau cel de admitere la facultate reprezinta o sursa importanta de stres pentru adolescent. Teama de esec, dar si presiunea venita din partea parintilor si a profesorilor  il pot face pe copil sa se simta coplesit de responsabilitati. Acest lucru duce de multe ori la blocaje si teama inutila atat in perioada studiului, cat si in timpul examenelor.

Pe de alta parte, atitudinea pozitiva a parintilor si incurajarea constanta venita din partea acestora il va face pe adolescent sa fie mai relaxat si in consecinta, sa fie aplecat studiului in mod eficient; este inlocuita astfel cu dorinta de succes, iar sansa elevului de a promova cu brio creste considerabil. Iata ce poti face pentru a-l ajuta pe copil in timpul examenelor.

Ajuta-l sa isi planifice timpul

 

Adolescentul tau va fi cu atat mai stresat, cu cat va simti ca timpul se scurge, iar el nu a avut timp sa parcurga toata materia necesara. Pentru a-l scuti de neplaceri, ajuta-l sa isi organizeze in mod eficient timpul.

In primul rand, cumpara-i un calendar mare de perete si roaga-l pe adolescentul tau sa isi noteze toate datele examenelor ce se apropie. In felul acesta, va vedea in permanenta cat timp mai are sa se pregateasca pentru testul care urmeaza. Aseaza-l intr-un loc vizibil, pentru a putea fi si tu la curent cu activitatea copilului tau.

Urmatorul pas este planificarea materiei. Nimic nu este mai stresant decat aglomerarea materiei in ultimele zile dinaintea examenului. Faceti o evaluare a materiei si impartiti-o pe zile, in functie de perioada ramasa si de dificultatea cunostintelor  respective. Un program clar il va mentine pe adolescent pe linia de plutire si il va ajuta sa invete gradual, fara sa “ingrase procul in ajun”.

Ajuta-l la invatat

 

Adolescentul va avea nevoie si de o mana ferma care sa ii aduca aminte din cand in cand cat de important este sa nu ramana in urma cu materia si sa respecte programul intocmit. Explica-i acestuia ca, daca va astepta pana in ultimul moment, nu va reusi sa retina mai nimic din cunostintele pe care trebuie sa le asimileze si va fi foarte stresat si confuz in timpul examenului.

Chiar daca se va opune, incearca, saptamanal, sa il ajuti sa faca o recapitulare a celor pe care le-a avut de invatat in decursul a sapte zile. Stabiliti ce anume din materie se poate considera ca fiind asimilat si care sunt aspectele asupra carora ar trebui sa mai insiste. O carte de teste de diferite tipuri ar trebui sa va ofere o evaluare corecta.

Insufla-i o atitudine pozitiva

 

Multi copii se pierd cu firea pentru ca au impresia ca, daca nu promoveaza examenele in curs, lumea lor aproape s-a sfarsit. Sunt destule cazuri prezentate la televizor care arata cum scoala este inteleasa gresit de catre copiii mult prea stresati, atat de profesori, cat si de parinti.

Notele de la scoala nu ar trebui sa fie prilej de amenintari. Copilul tau trebuie sa stie ca, in eventualitatea in care pica un examen, exista intotdeaua posibilitatea unei alte sanse; de asemenea, explica-i faptul ca viitorul lui nu sta in balanta unui singur examen si astfel, nu ar trebui sa renunte la aspiratiile sale, indiferent de rezultate.

Asigura-i un stil de viata sanatos

 

Pentru a face fata stresului si volumului de cunostinte pe care trebuie sa il parcurga, copilul tau are nevoie de un stil de viata sanatos. Asigura-te ca acesta doarme 8 ore pe zi si serveste un mic dejun sanatos, pentru a incepe ziua in forta. De asemenea, aisgura-te ca nu sare peste mese si isi ia aportul zilnic de vitamine.

Discuta si cu medicul de familie si intreaba-l daca iti poate recomanda niste vitamine sau suplimente care il vor ajuta pe copilul tau sa fie in forma in aceasta perioada din viata sa. Roaga-l pe copilul tau sa renunte la noptile nedormite, pierdute prin cluburi alaturi de prieteni si pe cat se poate, sa renunte la cafea sau tigari.

Ofera-i cateva sfaturi practice , pentru a-si stapanii nervii in timpul examenului

 

Incepe sa ii oferi copilului tau un "ïnstructaj" pentru examen chiar cu cateva saptamani inainte, pentru a-l retine. In primul rand, spune-i sa citeasca cerintele exercitiilor cu atentie, chiar de cateva ori, pentru a intelege exact ce i se cere. Explica-i faptul ca doar raspunsul la cerinta respectiva i se va puncta, asa ca ar fi indicat sa inteleaga foarte bine ceea ce are de facut.

Spune-i de asemenea, sa isi planifice timpul in functie de dificultatea exercitiilor, sa inceapa mai intai sa rezolve ceea ce stie si apoi sa treaca la ceea ce i se pare mai dificil. Sfatuieste-l sa se uite doar in lucrarea sa, fara sa traga cu ochiul la colegi, pentru ca acest lucru il poate costa intreg examenul. Mai ales, roaga-l sa aiba incredere in propriile raspunsuri, nu in cele ale colegilor.

Pentru momentele in care copilul tau simte ca nu se mai poate concentra din cauza emotiilor, sfatuieste-l sa inchida ochii pentru o clipa, sa numere pana la zece lent, fara sa se grabeasca si sa incerce sa respire calm. Abia apoi ar trebui sa continue, pentru a fi capabil sa lucreze in mod eficient.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului