Cresterea copilului

#suzeta #copii #bebelusi #parinti #trucuri

Cum sa il dezveti pe copil de suzeta

Multe mamici ii ofera suzeta bebelusului inca din primele zile de viata, pentru ca acest mic obiect ajuta la calmarea micutului. Medicii pediatri recomanda utilizarea suzetei incepand de la varsta de doua saptamani pana la cel mult un an, unul dintre cele mai puternice motive fiind ca aceasta reduce riscul aparitiei sindromului mortii subite a sugarului.


Totusi, unii copii ajung la varste destul de mari pentru a mai folosi suzeta, insa nu vor sa renunte la aceasta sub nicio forma. Parintii trebuie sa intervina si sa il convinga pe micut sa uite de suzeta deoarece aceasta ajunge in timp sa aiba si anumite dezavantaje precum cresterea dintilor strambi sau deformarea gingiilor. In plus, copilul in loc sa scoata sunete si cuvinte, va sta cu suzeta in gura, lucru care va intarzia aparitia primelor cuvinte ale micutului sau care va duce la stalcirea lor.


Iata cateva metode prin care poti convinge copilul sa renunte la suzeta.


Inainte de orice metoda radicala, este indicat sa ii explici copilului ca deja este prea mare pentru a folosi suzeta si ca a venit timpul sa nu o mai foloseasca. Desi sunt sanse mici sa reusesti sa il convingi, aceasta discutie este mai mult una pregatitoare pentru ceea ce urmeaza.


Rupe suzeta


Fara ca micutul sa te vada, rupe sau ciupeste varful suzetei  astfel incat ea sa nu mai poata fi utilzata. Micutul va incerca sa o foloseasca oricum, insa senzatia nu va mai fi aceasi, astfel ca intr-un final va renunta.


Ascunde suzeta


Ascunde suzeta lui si spune-i ca probabil a pierdut-o. Cautati-o impreuna prin toata casa, intr-un mod cat mai convingator. Cand va vedea ca suzeta nu este de gasit, va renunta la idee.


Da-o unui caine


In drumul spre parc, „scapa” din greseala suzeta in fata unui caine.  Eventual ai grija ca atunci cand pleci de acasa sa o dai prin putin lapte sau pateu de ficat, astfel incat cainele sa fie atras de ea si sa o inhate. Cand copilul va vedea ca suzeta lui a fost roasa de catel, nu o va mai dori. Daca din cand in cand isi mai aminteste de ea, spune-i ca a mancat -o catelul si ca nu mai exista.


Fa-o "cadou"


Spune-i ca este fetita/baietel mare si ca un alt bebelus are acum nevoie de suzeta sa. Impacheteaza frumos suzeta si iesi cu ea pe usa spunand ca te duci sa o daruiesti bebelusului nou nascut. Evident, suzeta va ajunge direct la gunoi.


Atentie! Atunci cand pornesti aceasta „lupta” trebuie sa mergi pana la capat, sa fii foarte hotarata si sa nu cedezi in fata rugamintilor sale. Daca de una singura nu reusesti, solicita ajutorul tatalui, pentru ca in mintea copilului poate parea mult mai convingator.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului