Cresterea copilului

#copil #disciplina #reguli #educatie #parinte

Cum sa il inveti pe copil sa isi controleze reactiile

Atunci cand lucrurile nu ii sunt pe plac, copilul tau plange, tipa si isi pierde controlul reactiilor sale. Partea frustranta este ca astfel de izbucniri emotionale au loc nu doar acasa, ci si in public. Daca ai de-a face cu un copil mai temperamental, trebuie sa iei atitudine la timp. Iata cateva modalitati prin care il poti invata pe cel mic sa isi controleze accesele de furie.

 


Pasul 1. Fii un model

Copiii iti vor copia, de multe ori, reactiile tale emotionale. Daca tu treci printr-o situtatie dificila si te manifesti vizibil diferit, atunci copilul se va inspira din reactiile tale, pentru ca va crede ca este normal sa se poarte asa. Arata-i insa ca si intr-o situatie dificila, iti poti mentine calmul si rabdarea. Daca solutia problemei sta in mainile celui mic, atunci propune-i sa gasiti impreuna alternative, in loc sa isi piarda energia in reactii exagerate.

Pasul 2. Distrage-i atentia

Previne izbucnirile de temperament ; distrage atentia copillui de la lucrul care i-a cauzat o reactie emotionala puternica Pentru copiii foarte mici, te poti folosi de jucarii sau activitati de invatare care sa ii captiveze atentia; fii pregatit intodeauna cu idei care sa il ajute sa il calmeze, nu sa ii incurajeze si mai mult comportamentul agresiv. Porneste de la jucaria preferata, dar fii inventiv si foloseste-te de locatia unde va aflati pentru a-i distrage atentia.

Pasul 3. Incurajeaza-l sa ia o pauza


Daca este vorba de copii mai mari, la varsta gradinitei, atunci poti crea o zona speciala, de exemplu un scaun, unde trebuie sa stea si sa se calmeze atunci cand este nervos. Acest lucru ii va aduce aminte copilului care sunt consecintele comportamentului sau si va realiza astfel, ca este mai bine sa se abtina si sa ramana calm, decat sa se agite.

Asadar, de fiecare data cand copilul pierde controlul reactiilor tale, este obligat sa faca o pauza. Explica-i ce anume te-a determinat sa il pedepsesti.  Nu ceda, chiar daca copilul tau va face tot ce ii sta in putere pentru a obtine ce isi doreste. Arata-i ca nu te lasi impresionat de tipete sau plansete si lauda-l atunci cand reuseste sa isi controleze emotiile, in momentele cand este suparat sau frustrat.

Pasul 4. Fii consecvent

Daca i-ai spus copilului ca nu are voie sa se uite la televizor dupa ora 8, atunci mentine aceasta regula si nu o schimba in functie de dispozitia ta. Chiar daca cel mic o sa inceapa sa se roage de tine, sa planga sau sa tipe, fii ferm in deciziile pe care le iei. Incearca sa mentii regulile chiar si atunci cand esti obosit si nu ai chef sa te mai impotrivesti temperamentului copilului tau. Pe termen lung, aceasta atitudine va da roade.

Pasul 5. Ajuta-l sa se evalueze

Discuta calm cu copilul tau si ajuta-l sa isi inteleaga reactiile, dar si ce anume ii provoaca comportamentul vulcanic. In felul acesta, va capata incredere in tine si se va arata mult mai dornic sa coopereze. Chiar daca nu este la varsta la care sa inteleaga propriul comportament, il poti invata totusi cum sa se calmeze singur. Cel mai simplu mod este sa se preocupe de o alta activitate, atunci cand se simte frustrat sau nervos. In felul acesta, va invata sa isi acorde singur o pauza, in loc sa il obligi tu sa isi schimbe atitudinea.

Pasul 6. Retrage-i un lucru la care tine

O alta metoda de a insufla controlul reactiilor este sa il privezi de la lucrurile la care tine, atunci cand tipa sau plange. Fie ca este vorba de calculator , televizor sau jucarii, copilul tau va sti ca fiecare iesire nervoasa ii va elimina un privilegiu . In cazul copiilor mici, acest lucru ar putea dura o zi intreaga, urmand sa isi primeasca jucaria preferata a doua zi. La varste mai mari, perioda se poate prelungi, pentru ca acesta stie sa faca diferenta dintre bine si rau, asa ca va sti sa constientizeze si fermitatea gestului tau, dar si consecintele faptelor sale.

Citeste si:

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare