Cresterea copilului

#jocuri #joaca #copii #parinti #educatie

Cum sa il inveti pe copil sa se joace singur

Nu ai timp sa te joci mereu cu copilul tau, insa acesta refuza sa desfasoare orice activitate daca nu se afla in compania unei alte persoane. Atunci cand esti insa ocupat, acest obicei al copilului poate deveni destul de stresant. In plus, copilul va depinde mereu de cineva pentru a se simti bine.


Ce poti face insa pentru a-l invata pe copil sa se joace singur?

 

Arata-i cum sa se joace

 

Inca de cand este bebelus, copilul tau poate invata sa se joace si singur. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa ii demonstrezi ca se poate simti bine chiar daca tu nu esti prin preajma.

Copilul trebuie sa invete sa stea si singur, fara sa planga dupa atentia unei alte persoane. Aseaza-l in patut sau pe covorasul de joaca, lasa-i cateva jucarii la indemana si paraseste incaperea pentru cateva minute sau cel putin stai prin preajma, fara sa intervii.

Chiar si un copil de 6 luni va fi ocupat aproximativ 20 de minute cu micile jcuarii pe care i le-ai lasat, suficient cat tu sa te relaxezi putin. Fa acest exercitiu si pe masura ce copilul tau creste: din fericire, micutii pot vedea chiar si in cele mai banale lucruri niste obiecte minunate, asa ca inventivitatea acestuia il va ajuta sa se joace si fara tine.

Pe masura ce copilul creste, vorbeste-i despre pasiunile tale, despre modul in care iti petreci tu timpul atunci cand esti singur. Copiii ii imita pe parinti, asa ca si micutul tau poate fi interesat de pasiunile tale si va incerca sa si le descopere pe ale sale.

Atunci cand observi ca sta singur pentru cateva clipe in timp ce tu iti rezolvi treburile, lauda-l, incurajeaza-l, si nu uita  sa ii spui de ce anume pleci si pentru cat timp. Ai grija sa te intorci la timp, mai ales daca micutul nu agreeaza sa stea prea mult singur. Nu uita insa ca si acesta are nevoie de supraveghere, asa ca cel mai bine ar fi sa te afli prin preajma, unde sa il poti vedea.

 

Creeaza-i un spatiu de joaca

 

Daca vrei sa il incurajezi pe copil sa se joace singur, atunci creeaza-i un spatiu care sa il inspire. In primul rand, acesta trebuie sa fie sigur si sa nu puna in pericol sanatatea copilului tau.

Nu trebuie sa dedici o camera intreaga copilului, ci doar o anumita zona. Aseaza-i in aceasta zona toate jucariile si materialele cu care copilul s-ar putea juca, de la jucarii de plus , jocuri, pana la creioane colorate.

Alege jucariile cu grija; acestea ar trebui sa nu fie foarte simple, ci sa ofere posibilitati pentru exploatare. De exemplu, daca ii achizionezi doar jucarii de plus, copilul nu poate sa se joace prea mult pentru ca acestea nu duc nicaieri. Un joc de lego ii va pune insa creativitatea la incercare.

Atunci cand ii achizitionezi o jucarie, nu i-o oferi pur si simplu, ci explica-i ce inseamna si ce poate sa faca. Multi copii nu se joaca singuri pentru ca nu stiu cum sa o faca. Arata-i care este rolul jucariei respective, explica-i regulile unui joc si lasa-l pe copil sa descopere mai departe ce are de  facut.

 

Accepta murdarirea

 

Copiilor le place sa faca dezordine , iar micutul tau nu este exceptia. Daca il lasi pe copilul tau sa se joace in gradina si ii spui sa construiasca un castel, se va murdari de noroi si nisip, insa probabil ca ii va lua o zi intreaga aceasta tema. Nu il certa pentru ca strica sau murdareste, ofera-i cate o tema pentru un mic „proiect” pe care il poata desfasura si lasa-l pe copil sa se simta bine. Nu ii vei limita astfel creativitatea si te vei asigura ca micutul tau se joaca singur in timp ce tu iti rezolvi treburile.




 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului