Cresterea copilului

#pusculita #copil #bani

Cum sa il inveti pe copilul tau sa economiseasca bani

Copiii au tendinta sa iroseasca imediat banii pe care ii primesc, adesea pe tot felul de nimicuri. Prin cativa pasi simpli, il poti invata pe cel mic sa devina mai responsabil, de la o varsta frageda.

 

Pasul 1. Incurajeaza-l 


Pentru a-i genera entuziasmul, ofera-i, pentru fiecare suma pe care o pune deoparte, echivalentul acesteia. Astfel se va simti mult mai motivat sa ecomiseasca bani, stiind ca va primi si de la tine un ajutor.

Pe masura ce incepe sa se obisnuiasca, ii poti oferi o suma mai mica sau il poti ajuta cu restul de bani de care are nevoie pentru a-si cumpara ceea ce isi doreste.

 

Pasul 2. Ajuta-l sa stabileasca un motiv pentru care economiseste bani 

 

Alcatuieste, impreuna cu cel mic, o lista de prioritati. Stabiliti ce anume si-ar dori sa achizitioneze, pentru a avea o motivatie clara. Astfel, va sti exact pentru ce anume incearca sa economiseasca bani.

Daca este vorba despre copii mici, atunci puteti desena un grafic haios care sa arate obiectul pe care acesta vrea sa il cumpere. Pe masura ce strange bani, deseneaza pe grafic cate o treapta si cat mai are pana cand isi atinge scopul.

 

Pasul 3. Ofera-i lucrurile de care are nevoie 

 

Copiii isi cumpara tot felul de nimicuri, de la bomboane la jucarii de care se plictisesc repede. Pentru a-l ajuta sa economiseasca, cumpara-i “maruntisurile” de care are nevoie.

 

Pasul 4. Ofera-te ca exemplu

 

Explica-i copilului faptul ca si tu economisesti bani. Nu te sfii sa ii explici pentru ce anume, atat cat poate sa inteleaga la varsta sa.

 

Pasul 5. Gaseste solutii haioase 

 

Economisirea banilor nu trebuie sa fie o activitate apasatoare sau tensionata. Trateaza totul relaxat si gaseste metode haioase pentru a-ti incuraja copilul. De exemplu, achizitioneaza-i o pusculita din ceramica pe care sa o picteze asa cum isi doreste.

Foloseste un borcan transparent si deseneaza pe acesta diverse unitati de masura, care sa arate progresul pe masura ce copilul economiseste bani. In felul acesta, va putea urmari rezultatele eforturilor sale.

Incurajeaza-l sa isi imparta banii in trei categorii: “de pus deoparte”, “de cheltuit”, “de daruit”. Scrie-ti acestea pe trei plicuri si ajuta-l sa isi imparta banii in aceste categorii. Astfel, il ajuti sa isi formeze un simt al responsabilitatii.

Citeste si: 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului