Cresterea copilului

#vaccin #copii #doctor

Cum sa il pregatesti pe copil de vaccin

Seringa si acul pot fi doua obiecte care sa il sperie foarte tare pe micutul tau si numai gandul ca trebuie sa fie intepat il face sa se impotriveasca vehement oricarui tip de vaccin. Unele vaccinuri sunt obligatorii, motiv pentru care este recomandat sa il pregatesti pe copil pentru astfel de momente.


In mod sigur si tu ai avut aceasta temere atunci cand erai copil si te indreptai cu teama spre cabinetul medical al scolii, asa ca stii foarte bine prin ce trece copilul acum. Tocmai de aceea este necesar sa te inarmezi cu multa rabdare si putere de convingere.


Desi pare dificil sa il convingi pe copil sa lase garda jos in fata unui vaccin necesar pentru sanatatea lui, acest lucru nu este totusi imposibil. Iata cateva metode prin care il poti indupleca:


1 Discuta cu el


Fii sincer/a si spune-i ca stii prin ce trece si ca esti constient/a de faptul ca nu este un moment tocmai placut. Dezvaluie-i ca atunci cand erai de varsta sa, aveai acelasi sentiment de frica, dar ca ai reusit sa treci peste, tocmai pentru ca stiai ca totul este pentru binele si pentru sanatatea ta.


2 Spune-i ce se va intampla


Pregateste-l pe copil si spune-i exact ce urmeaza sa se intample in cabinetul medical: medicul va dezinfecta zona care urmeaza sa fie injectata si va intepa cu un ac subtire pielea. Asigura-l ca intepatura nu va fi dureroasa si ca se va simti ceva similar cu o ciupitura de tantar . Acest lucru ar trebui sa ii mai alunge din frica.


3 Da exemplu un alt copil


Spune-i despre un alt copil care nu se teme de vaccin, insa nu la modul dojenitor, pentru a-l face sa se simta jenat, ci mai degraba ca o incurajare . O replica de genul: „Uite, calca-i pe urme lui X. In mod sigur daca veti merge impreuna te vei linisti si vei fi sigur ca totul este in regula”.


4 Intra cu el in cabinet


Pentru ca micutul tau sa se simta in siguranta, intra cu el in cabinet si stai langa el pana la finalul operatiunii.  Tine-l de mana si spune-i  ca totul va fi in regula. Aminteste-i ca toti copiii trec prin aceasta mica experianta si ca toti se simt mai bine dupa.


5 Promite-i o iesire


Daca este genul de copil care nu poate fi convins usor, promite-i ca dupa vaccinare veti merge in locul lui preferat: parc de distractii , cumparaturi etc. Daca nu este entuziasmat de iesire, ofera-te sa ii cumperi  un lucru pe care si-l doreste. Desigur, aceasta metoda de „mita” este aplicabila doar pentru primul vaccin -  nu este bine sa il obisnuiesti pe copil sa ceara cate ceva de fiecare daca cand trebuie sa faca un lucru care nu ii place.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului