Cresterea copilului

#canicula #copii #caldura #soare

Cum sa il racoresti pe copil pe canicula

Caldura excesiva ii afecteaza foarte mult pe copii si bebelusi, provocandu-le agitatie, stari de nervozitate si neliniste. Pentru a-ti feri copilul de temperaturile ridicate, este bine sa ai in vedere si sa respecti cativa pasi simpli.


Muta copilul intr-o camera racoroasa.


Este recomandat sa permiti copilului sa stea intr-o camera mai racoroasa, in niciun caz intr-un aflata toata ziua in bataia soarelui. Desi initial probabil ai vrut ca in camera copilului sa intre multa lumina, pe timp de canicula situatia insa se schimba. O masura ar fi sa instalezi la feresterele copilului jaluzele sau draperii care sa nu permita bataia soarelui si implicit incalzirea camerei, fie sa il muti intr-o alta incapere. Chiar daca aceasta nu este camera lui, este bine sa il lasi sa se joace si sa doarma acolo macar pe parcursul zilei, cand temperaturile sunt foarte ridicate.


Deschide fereastra doar dupa apusul soarelui


Pentru ca aerul din locuinta sa se mentine cat mai mult timp rece si copilul sa nu fie doborat de caldura, nu deschide geamul decat dupa asfintit. Pe timpul zilei, indiferent ca soarele bate sau nu evita sa lasi geamul deschis pentru ca afara este zapuseala. Dupa lasarea serii poti deschide fereastra si pentru a umidifica aerul din incapere ataseaza in zona ferestrei timp de o jumatate de ora un cearsaf subtire ud. Nu uita sa pui la geam o plasa care sa impiedice intrarea insectelor.


Foloseste aerul conditionat corect


Daca ai aer conditionat, il poti porni fara probleme, la o temperatura de minimum 25 de grade, cu conditia ca micutul sa nu se afle in acea camera. Medicii pediatri recomanda folosirea aerului conditionat pentru a face fata temperaturilor extreme indiferent de varsta copilului insa atrag atentia asupra folosirii corecte. In primul rand, aparatul de aer conditionat trebuie instalat pe hol si se vor lasa usile deschise. Filtrele de aer ale aparatelor se vor curata periodic cu apa si sapun pentru a preveni riscul de infectii respiratorii . Diferenta dintre temperatura de afara si cea din camera nu trebuie sa depaseasca mai mult de 6 grade C. Incearca pe cat posibil sa il inveti pe micut sa se fereasca de punctul in care bate arul conditionat pentru a evita raceala si durerile de cap.


Fa-i dus zilnic copilului


In zilele calduroase, fa-i copilului dus de doua ori pe zi, cu apa calduta. Temperatura apei trebuie sa fie potrivita, astfel incat sa nu fie nici foarte rece, dar nici prea fierbinte pentru a se incinge si mai mult pielea. Pentru un efect de racorire rapid lasa pielea sa se usuce in mod natural si nu folosi prosopul pentru a sterge excesul de apa de pe corp.


Alege hainute subtiri, lejere


Imbraca-l pe copil cu haine cat mai subtiri, lejere. Bumbacul si inul sunt cele mai recomandate materiale in perioada verii pentru ca mentin racoarea si absorb transpiratia, asa ca nu ezita sa ii cumperi copilului cat mai multe haine confectionate din materiale naturale. Ai grija sa nu ii cumperi haine mulate, ci foarte lejere, care sa ii permita sa se miste in voie si sa nu il tina incorsetat.


Hidrateaza-l corespunzator


Pe langa o alimentatie potrivita, asigura-te ca micutul tau bea foarte multe lichide. Apa, ceaiurile si sucurile preparate in casa sunt cele mai recomandate bauturi racoritoare. Este indicat sa eviti sucurile si ceaiurile din comert care au foarte multe chimicale.


Nu uita sa ai mereu o sticla cu apa atunci cand pleci la drum impreuna cu micutul tau.


Ofera-i fructe


Daca micutului tau nu ii place sa bea prea mult apa, o varianta potrivita care sa ii ofere hidratare o reprezinta fructele, in special cele care au in continutul lor foarte multa apa. Asadar, pepenele rosu (care protejeaza organismul de razele ultraviolete) , merele, papaya,  piersicile sau perele sunt doar cateva alternative pe care copilul tau le are. Ofera-i zilnic cel putin doua fructe, mai ales ca acestea sunt bogate in vitamine si sunt foarte dulci.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului