Cresterea copilului

#stres #copil #sarbatori #craciun

Cum sa il tii pe copil departe de stresul sarbatorilor de iarna

Sarbatorile reprezinta un prilej pentru intreaga familie de a se reuni, insa daca ai un copil mic, aceasta ocazie se poate transforma usor intr-o sursa de stres pentru amandoi. Agitatia, galagia, pregatirile interminabile il pot determina pe copil sa devina mai agitat decat de obicei, iar aceasta stare se termina de multe ori cu tipete si planset .

Pentru a mentine o atmosfera relaxanta, incearca sa anticipezi momentele de agitatie ale copilului tau si sa ii organizezi un program care sa il mentina ocupat. Iata cateva modalitati prin care il poti feri pe cel mic de agitatia si stresul sarbatorilor.

Ofera-i copilului un spatiu doar al lui

Atunci cand simti ca cel mic incepe sa se fastaceasca, schimba mediul in care se afla si du-l intr-o camera ferita de galagie . Distrage-i atentia si jucati impreuna un joc, insa ceva care sa il linisteasca, nu sa il agite si mai tare.

Daca toata agitatia se desfasoara la tine acasa, rezerva o camera unde copilul tau sa se poata recrea. Aseaza in acest spatiu jucariile preferate ale micutului tau si chiar un pat, daca i se face somn si crezi ca ar trebui sa se odihneasca putin. Este mai usor sa il calmezi pe copilul tau inainte sa inceapa sa planga, decat atunci cand deja se afla in mijlocul unei crize de isterie .

Implica-l in activitatile tale

Cand esti agitat si vrei sa termini cu pregatirile cat mai repede, ultimul lucru pe care il doresti este sa te “impiedici” de copilul tau. In mod normal, doresti sa il dai la o parte, insa daca il neglijezi, risti sa declansezi comportamente nu tocmai civilizate.

Acorda-i atentie si implica-l in activitatile tale. Gatiti impreuna prajituri pentru invitati si incurajeaza-l sa le orneze, ocupati-va de felicitarile de sarbatori sau confectionati cadouri handmade pentu rude si prieteni. Roaga-l sa te ajute cu aranjarea mesei , decoratul bradului sau al casei.

Stabileste reguli

Inainte de a pleca in vacanta sau in vizita la rude, comunica-i micutului care sunt asteptarile sau regulile de comportament de care ai dori sa tina cont. De exemplu, mentioneaza-i ca nu are voie sa scotoceasca prin sertarele prietenilor la care mergeti, pentru ca nu este politicos, sau nu are voie sa manance prea multe prajituri etc. Important este sa ii spui inainte, nu sa formulezi reguli si limite atunci cand deja cel mic greseste.

Respecta rutina copilului

Chiar daca in casa ta este numai agitatie si programul tau s-a dat peste cap, copilul are nevoie de stabilitate. Incearca sa ii respecti orele de masa si de somn si tine cont si de celalalte activitati pe care le desfasura. Cu cat va avea mai multa stabilitate in programul zilnic, cu atat va face fata mai bine stresului caracteristic sarbatorilor.

Pune-i imaginatia la incercare

Sunt atat de multe activitati care au la baza tema sarbatorilor si care il pot mentine pe copilul tau ocupat. De la carti de colorant cu simbolurile Craciunului pana la confectionarea de daruri si ornamente pentru brad, toate acestea ii vor pune creativitatea la incercare si, cel mai important, il vor mentine ocupat.

Ai grija de tine

Starea ta de spirit se va transmite imediat si copilului tau. Incearca sa te mentii pe linia de plutire si sa nu te stresezi din cauza tuturor detaliilor pe care nu le-ai pus la punct. La urma urmei, nu se poate sa multumesti pe toata lumea, asa ca lasa stresul la o parte si acorda-i atentie copilului tau.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare