Cresterea copilului

#copil #hainute #imbracat #gradinita #scoala #haine #imbracaminte

Cum sa iti determini copilul sa se imbrace singur

Multi parinti intampina dificultati atunci cand trebuie sa ii convinga pe cei mici sa se imbrace inainte sa plece la gradinita sau la scoala. Copiii nu se hotarasc ce anume sa poarte in ziua respectiva, pentru ca urmaresc cum arata hainutele, vor sa ii impresioneze pe colegii lor sau sa se simta personaje de basm, si nu se gandesc la utilitatea acestora. Iata cativa pasi prin care iti poti determina copilul sa se imbrace rapid si eficient.

  

Pasul 1. Lasa-l pe copilul tau sa isi aleaga hainele

Cel mic se va arata mult mai dispus sa coopereze atunci cand trebuie sa se imbrace, daca a avut posibilitatea de a-si alege singur hainele. Chiar daca acesta nu stie sa faca cea mai buna alegere, in functie de vremea de afara sau de momentul zilei, poti interveni, ghidandu-l catre articolul vestimentar pe care ar trebui sa il poarte: pantaloni, rochita , bluza etc.

Procedeaza la fel atunci cand mergeti la cumparaturi. Explica-i ce articol vestimentar cautati, dar lasa-l sa isi aleaga singur modelul.

Pasul 2. Confectionati haine unice

Daca vrei sa impusti doi iepuri dintr-o data, atunci realizeaza, impreuna cu cel mic, decoratiuni pentru hainute . Cu ajutorul catorva bucatele de material, nasturi decorativi, vopsele speciale pentru haine, puteti decora intr-un stil unic hainutele copilului. In acest fel, acesta va purta cu placere caciulita si fularul in toiul iernii, palaria pentru soare, pantofii sau articolele pe care, de obicei, le refuza.

Pasul 3. Explica-i cum trebuie sa se imbrace pentru fiecare ocazie

Daca fetita ta isi doreste sa se imbrace cu rochia de printesa atunci cand merge la gradinita , atunci ar fi indicat sa previi astfel de situatii si sa ii explici cu ce ar trebui sa se imbrace pentru fiecare ocazie in parte, si de ce.

De exemplu, atunci cand mergeti in parc, copiii ar trebui sa se imbrace mai sport, pentru ca vor alerga, se vor juca, si au nevoie sa se simta comod. Daca mergeti la o petrecere, atunci trebuie sa isi foloseasca hainutele mai speciale, costumul sau rochita de personaj de basm etc.

Pasul 4. Hotarati seara ce haine va purta copilul a doua zi

Pentru a va putea pregati mult mai repede pentru gradinita sau scoala, alege, impreuna cu cel mic, hainutele pentru a doua zi, seara, inainte de culcare. Incercati sa faceti din aceasta o regula, pentru a intra in obisnuinta copilului.

Pasul 5. Jucati-va “de-a imbracatul”

Transforma alegerea hainelor intr-o joaca. De exemplu, organizeaza o intrecere: “cine se imbraca mai repede”.

Pasul 6. Ajuta-l sa se imbrace atunci cand are nevoie

Chiar daca micutul nu se descurca din prima sa se imbrace cu anumite hainute, nu te grabi sa ii sari in ajutor. Ofera-i mai degraba explicatii despre cum ar trebui sa procedeze si ofera-i timp pentru a gasi solutia. In cazul in care nu se descurca, atunci poti interveni, venind, de asemenea, cu explicatii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului