Cresterea copilului

#adolescenta # comportament copil #relatie parinte copil #conflicte scoala

Cum sa iti inveti copilul adolescent sa stea departe de conflicte la scoala

Perioada adolescentei aduce cu sine o multime de transformari pentru copilul tau, iar tot acum personalitatea sa incearca sa iasa la iveala.

Parintii au de infruntat noi provocari, printre care si aceea de a-l invata pe pustiul lor ca nu este bine sa provoace sau sa se afle in mijlocul conflictelor.

La scoala, in parc sau in fata blocului, copilul tau trebuie sa aiba un comportament civilizat si sa stea deoparte de scandal.

Afla ce trebuie sa faci pentru ca pustiul tau sa stea departe de conflicte la scoala.

1 Ofera-i propriul exemplu

Indiferent ca te enervezi pe partenerul de viata, fiindca si-a aruncat sosetele in mijlocul sufrageriei sau pe vecina de deasupra, care baga aspiratorul la 10.00 seara, acestea nu sunt motive pentr declansarea unui conflict. Incearca sa iti limpezesti mintea inainte de a avea o discutie civilizata cu cei din jur, demonstrandu-i in acest fel si copilului ca cele mai multe probleme se pot rezolva prin comunicare, nu prin pumni sau urlete.

2 Renunta la ideea ca disciplina se invata cu bataia

Una din ideile inradacinate in mentalitatea romanilor este aceea ca "bataia e sfanta" sau "unde da mama cu palma, creste". Nimic mai gresit! Daca iti bati copilul atunci cand greseste sau nu intelege ce i-ai explicat, nu inseamna ca data viitoare te va asculta mai mult.

Mai mult decat atat, un copil care primeste un astfel de tratament, considera ca cel puternic trebuie sa isi foloseasca forta fizica pentru a fi ascultat. Sa nu te mire atunci, daca profesorii te vor suna sa iti spuna ca pustiul tau si-a batut un coleg pentru ca acesta nu i-a imprumutat pixul sau fiindca a facut o gluma proasta.

3 Incearca sa ii cunosti prietenii

Anturajul este de cele mai multe ori vinovat pentru faptul ca un copil alege sa mearga pe o directie gresita. Daca observi ca pustiul tau umbla cu tot felul de copii dificili, proveniti din familii dezorganizate, ar fi timpul sa iei masuri si sa-i limitezi orele petrecute cu acestia.

Totusi, trebuie sa procedezi cu foarte mult tact, deoarece s-ar putea sa obtii un rezultat opus celui scontat. Copilul se poate razvrati in fata masurilor de acest tip si iti va face in ciuda, alegand sa petreaca timp mai mult cu gasca.

4 Verifica periodic ce gen de filme urmareste sau ce jocuri are pe calculator

Desi cu un copil adolescent lucrurile se complica putin, incearca sa iti impui punctul de vedere atunci cand vine vorba de jocurile de pe calculator sau filmele cu violenta pe care le urmareste.

Incearca sa faci o intelegere cu el, prin care el sa iti accepte recomandarile.

5 Verifica gradul de securitate al scolii

Daca este vorba de o scoala noua, intereseaza-te din timp daca exista agenti de paza in institutie sau ce alte modalitati de a asigura securitatea au fost luate.

In cazul in care nu esti convinsa ca directiunea a facut alegerile potrivite, poti vorbi cu ceilalti parinti pentru a face un demers oficial. Va puteti adresa directiei judetene a Ministerului Educatiei pentru a solicita luarea unor masuri suplimentare de securitate la scoala respectiva.

Sursa foto:michigan.gov
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului