Cresterea copilului

#educatie #copil #scoala #parinte #limba straina

Cum sa iti inveti copilul doua limbi straine in acelasi timp

Daca si tu ai intemeiat o familie multiculturala, atunci probabil ca deja te certi cu partenerul pe subiectul “Ce limba ar trebui sa vorbeasca cel mic?”. Cu toate ca este foarte important ca bebelusul sa stapaneasca foarte bine limba oficiala a tarii unde locuiti, acesta nu are de ce sa isi uite originile. Iata cum il poti invata pe copilul tau sa vorbeasca doua limbi deodata.

 

 

Majoritatea parintilor se ingrijoreaza in fata unei astfel de idei, pentru ca au impresia ca mai tare il vor bulversa pe cel mic, intr-un final acesta nereusind sa stapaneasca nicio limba straina prea bine. Nimic mai adevarat, spun specialistii.

Copiii care provin din familii multiculturale ar trebui sa se considere norocosi. Momentul potrivit de a-l expune pe copil celor doua limbi il reprezinta chiar primele clipe de viata. In perioada care urmeaza, mintea copilului tau se va comporta ca un burete si va absorbi imediat orice informatie.

Chiar daca va refuza sa vorbeasca imediat ambele limbi folosite in casa, in jurul varstei de 3-4 ani, vei descoperi cum micutul nu are niciun fel de problema in a se intelege cu ambii parinti. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta pe parcursul acestei perioade:

Pasul 1. Fiecare parinte ar trebui sa foloseasca limba materna

Copilului tau ii va fi mult mai usor sa stapaneasca ambele limbi, daca acestea sunt folosite in mod frecvent in familie. Un copil se foloseste de mult mai multe mijloace pentru a invata o limba straina : acesta va asocia sunetele cu expresia fetei tale, intonatie si limbajul corporal. Acesta este secretul pe care se bazeaza cei mici atunci cand deprind doua limbi straine deodata.

Pasul 2. Expune-l mai mult limbii straine secundare

Daca cel mic merge deja la gradinita, va fi expus mai mult limbii straine care se vorbeste in afara casei. Pentru a mentine balanta echilibrata, incearca sa comunici acasa folosind limba straina secundara. In felul acesta, cel mic va primi o expunere egala a acestora. Nu iti face griji daca prichindelul prefera sa foloseasca mai mult limba pe care o aude la scoala sau gradinita. Vei observa mai tarziu cum isi va aduce aminte toate cuvintele ce pareau uitate.

Pasul 3. Creeaza-i un mediu bilingv

Lasa-l pe copilul tau sa participe la reuniunile ambelor comunitati, atat in ceea ce priveste prietenii tai sau ai partenerului, cat si a familiilor voastre. Cantati cantece si vizitati locuri specifice celor doua limbi si lasa-l sa urmareasca la televizor programe sau desene animate in care personajele vorbesc bilingv.

Pasul 4. Lasa-l pe copilul tau sa faca greseli

Micutul va stalci cuvintele si le va da o interpretare proprie, insa acest lucru este caracteristic tuturor copiilor. In primul rand, inainte de a vorbi corect, copilul trebuie sa se simta confortabil. Chiar daca invata doua limbi straine, important este ca acest proces sa fie unul natural. In timp, copilul isi va corecta singur greselile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top