Cresterea copilului

#copii #somn #odihna #familie #parinti

Cum sa iti obisnuiesti copilul sa doarma in camera lui

Copiii mici sunt obisnuiti sa doarma cu parintii in camera , de multe ori in acelasi pat, chiar intre mami si tati. Chiar daca acest lucru nu este unul neaparat gresit, este mai bine ca atat parintii cat si copilul sa aiba camera si intimitatea proprie. Desigur, sa obisnuiesti un copil sa doarma singur in camera sa poate fi un obiectiv destul de dificil, insa cu rabdare si metodele potrivite, totul se rezolva.

teama de intuneric

Este un lucru normal ca micutul tau sa se teama de faptul ca trebuie sa doarma singur si mai ales de intuneric , insa acest lucru nu trebuie sa fie un impediment in decizia ta. Tot ce trebuie sa faci este sa ai grja sa nu incerci sa il sperii, nici macar in gluma, cu existenta unui “bau-bau” sau al unui “om negru” pentru ca ideea de a dormi singur ii va fi mult mai dificil de acceptat.

Este de preferat ca pe timpul noptii  sa aiba o lumina slaba in camera lui, sau macar sa aprinzi o lumina de pe hol care sa bata in camera sa.

Asculta ce are de spus

Intreaba-l pe copil de ce nu isi doreste sa doarma singur in camera lui si nu rade de motivele sale. Explica-i ca toti copiii dorm singuri si ca nu patesc niciodata nimic – din contra, camera lor este un loc in care ei se simt in siguranta. Gaseste contra argumente pentru temerile sale. De exemplu, daca se teme de ceea ce se afla sub pat, ia-l de manuta si uitati-va impreuna pentru a se convinge ca acolo nu este absolut nimic si ca nu va fi niciodata.

Obisnuieste-l cu camera

Camera in care copilul trebuie sa doarma, trebuie sa fie calda, primitoare, personalizata dupa bunul sau plac. Obisnuieste-l cu camera dinainte de a-l lasa sa doarma singur in ea – ziua lasa-l cel putin o ora sa se joace singur acolo, ajuta-l sa isi contruiasca un loc pentru jucarii, o pista pentru masini sau un dulap pentru papusi, sau alte lucruri care ii distrag atentia si care il fac sa se simta bine.

Usa deschisa sau inchisa?

Tot din cauza fricii, este posibil ca el sa ceara sa ii lasi usa deschisa. Nu este nicio problema. Daca nu vrei sa o lasi larg deschisa, las-o intredeschisa pentru ca el sa se simta mai in siguranta.

Fii ferma

Nu te astepta ca el sa cedeze usor si sa fie de acord sa doarma singur. Va plange si te va ruga sa nu il lasi singur, insa daca vei ceda rugamintilor lui nu vei reusi (cel putin nu in viitorul apropiat) sa il faci sa doarma in camera lui. Fii ferma, discuta cu el si spune-i ca este deja mare si ca toti copiii de varsta lui dorm deja singuri. In mod sigur iti va fi dificil sa nu raspunzi lacrimilor sale, insa daca vrei sa reusesti trebuie sa mergi pana la capat cu aceeasi atitudine. Un truc foarte eficient la care apeleaza multi parintii este sa-i puna in pat langa el jucaria preferata.

Nu il inchide in camera lui

Chiar daca rabdarea ta este intinsa pana la maximum, nu apela la solutii extreme. Chiar daca va plange si se va impotrivi dorintei tale de a-l lasa in camera sa, nu ceda tentatiei de a-l inchide in camera lui pentru ca risti sa se sperie foarte tare si sa nu mai accepte nici cum ideea de a dormi singur. Stai cu el cel putin jumatate de ora dupa ce l-ai pus in pat, citeste-i o poveste care sa aiba un impact pozitiv asupra gandirii si eventual, daca nu adoarme dupa poveste, mai tine-l de vorba.

Lasa-l sa asculte muzica o jumatate de ora

Instaleaza in camera lui un mini CD player, cumpara-i cateva CD-uri cu muzica linistita pentru copii, iar seara inainte de culcare lasa-l sa asculte cateva melodii in surdina. Acest lucru il va ajuta sa adoarma mai usor si sa aiba un somn linistit .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului