Cresterea copilului

#sufocare #asfixiere #copil #somn #pozitie somn #bebelus #moarte subita

Cum sa iti pozitionezi corect bebelusul pentru somn

Stiai ca daca nu iti pozitionezi corect in timpul somnului, il expui riscului de a se asfixia? Fereste-te de sfaturile “dupa ureche” ale prietenilor sau cunoscutilor si consulta medicul pediatru. Cu ajutorul unor pasi simpli, iti poti proteja de pericolul mortii subite.

Pasul 1. Asigura conditiile necesare pentru un somn linistit

Pentru a elimina orice factor de disconfort sau risc de sufocare in timpul somnului, indeparteaza pernele sau jucariile din patut . De asemenea, alege o saltea ferma, special conceputa pentru cei mici. Asigura-te ca dormitorul bebelusului este aerisit si ca spatiul nu este prea aglomerat. 

Pasul 2. Aseaza bebelusul in pozitia corecta

Daca inainte medicii recomandau asezarea bebelusului pe burtica, cercetarile in domeniu din ultimul timp au schimbat aceasta conceptie . care dorm pe burtica sunt expusi mortii subite (Sudden Infant Death Syndrome). Statisticile au aratat ca asfixierea este cea mai frecventa cauza de deces in randul bebelusilor, iar numarul cazurilor de acest gen este ingrijorator de mare. Pozitioneaza bebelusul pe spate, in patutul eliberat de orice accesorii care l-ar putea sufoca in timpul somnului.

Pasul 3. Verifica periodic somnul bebelusului

Chiar daca ti-ai pozitionat corect bebelusul pentru somn, verifica-l periodic pentru a fi sigur ca fata celui mic nu este acoperita de obiecte care l-ar putea asfixia (de exemplu, patura cu care il invelesti).

Pasul 4. Asigura-te ca bebelusul nu este prea gros imbracat

Verifica periodic hainutele bebelusului si observa astfel daca este prea imbracat sau invelit cu asternuturi. Evita sa ii pui copilului multe straturi de hainute, pentru ca acestuia nu ar trebui sa ii fie prea cald sau sa transpire in timpul somnului.

Pasul 5. Nu dormi in acelasi pat cu bebelusul tau

Desi ai putea crede ca este mai bine sa iti tii bebelusul aproape, pentru a-l supraveghea, acesta nu trebuie sa doarma in acelasi pat cu tine. In caz contrar, cresti riscul de in timpul somnului. Daca doresti, poti aseza patutul bebelusului in camera ta, pentru a interveni rapid atunci cand este nevoie.

Pasul 6. Foloseste o perna speciala pentru bebelusi

In magazinele de profil exista perne speciale pentru bebelusi care ii impiedica pe acestia sa isi schimbe pozitia de somn de pe spate pe burtica, dar care au si un sistem antisufocare. Consulta mai intai medicul in legatura cu utilizarea pernei la bebelusi, iar daca ai obtinut acordul, achizitioneaza doar perne special concepute pentru cei mici.

Pasul 7. Ofera-i bebelusului ocazia sa stea si pe burtica

Pentru o dezvoltare armonioasa, aseaza-ti bebelusul pe burtica atunci cand este treaz si, mai ales, sub supravegherea ta.

Pasul 7. Protejeaza-ti bebelusul inca din timpul sarcini

Renunta la tigari in perioada sarcinii. De asemenea, evita sa stai in preajma fumatorilor. Fereste camera copilului de fumul de tigara, pentru ca astfel il expui riscului de a se sufoca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului