Cresterea copilului

#parinti #educatie #copil #incredere

Cum sa maresti increderea in sine a copilului tau

Aproape toti copii trec prin momente care le pot scadea nivelul de incredere in sine: o gluma proasta a colegilor, o porecla rautacioasa, o nota mica. Parintii se concentreaza uneori in a le evidentia defectele, crezand ca astfel ii impulsioneaza pentru a deveni mai buni. De multe ori insa, efectul este cel invers: copiii se retrag, devin timizi, timorati si nu mai dau randament in ceea ce fac. Iata cateva modalitati prin care poti creste incredere in sine a copilului tau.

Pasul 1. Spune-i copilului tau mai multe lucruri pozitive decat negative

Este foarte usor sa incepi sa iti critici copilul, dar exista riscul ca cel mic sa creada ca nu poate face nimic bun pentru a auzi de la tine si cuvinte de lauda. Dragoastea pe care ar trebui sa i-o arati copilului tau nu se exprima doar prin ceea ce faci ca sa il intretii, iar educatia nu se mai realizeaza de mult timp in conditii de duritate .

In zilele de astazi, psihologii promoveaza o apropiere mult mai sentimentala intre parinte si copil. Parintele ar trebui sa devina prietenul acestuia, persoana de incredere. Daca tu iti vei descuraja in mod constant copilul, acesta se va simti ranit, se va indeparta treptat de tine si isi va pierde increderea in sine.

Asta nu inseamna ca nu trebuie sa ii atragi atentia auspra greselilor, dar abtine-te de la insulte. Fii ferm, explica ce anume a gresit, aplica o pedeapsa daca este nevoie, insa totul cu moderatie. Ar fi indicat sa ii explici copilului tau nu doar ce anume a gresit, dar si cum isi poate remedia aceasta greseala sau ce poate sa faca pe viitor. Asa cum esti dispus sa ii aduci critici, incearca sa il si lauzi. Nu orice lucru marunt trebuie sa devina prilej de lauda, dar imbratiseaza-l si zambeste-i de cate ori poti. Toate acestea il vor face sa se simta in siguranta si sa aiba incredere in tine.

Pasul 2. Descopera pasiunile copilului tau

Nu iti impinge copilul sa desfasoare activitati care nu ii plac. Daca nu face ceva cu placere, nu va da randament, va observa cum cei din jur sunt mai buni si isi va pierde increderea in sine. Afla ce anume ii place si lasa-l sa se simta bine desfasurand acea activitate. Incurajeaza-l si discuta cu acesta despre preferintele sale, despre ce anume il face sa se simta bine etc.

Pasul 3. Ofera-i copilului responsabilitati

Responsabilitatile il fac pe copil sa se simta important, iar cuvintele tale de lauda care vin dupa ce si-a incheiat sarcinile cu bine sunt un mod prin care ii stimulezi increderea in sine. Lasa-l sa se simta important, util si acorda-i sarcini pe care le poate rezolva, in concordanta cu varsta sa.

Pasul 4. Alege scoala in functie de posibilitatile sale

Copilul tau este cel mai destept si cel mai frumos, insa la un moment dat, trebuie sa pastrezi nivelul realist si sa il integrezi intr-un colectiv in care sa se incadreze si cu care sa poate tine pasul. De exemplu, exista multe grupe de avansati , care merg mai repede cu materia. Monitorizeaza cu atentie modul in care se desfasoara activitatile in clasa copilului tau. Discuta cu cadrul didactic responsabil pentru educatia copilului tau si intreaba-l frecvent cum se descurca cel mic. Poate ca lucrurile se desfasoara mult prea repede pentru el sau are nevoie, dimpotriva, de o clasa mai buna. Daca nu se va simti confortabil, copilul tau isi va pierde increderea in sine, se va simti frustrat si se va feri sa mai invete.

Pasul 5. Petrece timp alaturi de copilul tau

Fie ca va jucati, mergeti la plimbare, discutati sau va uitati impreuna la televizor, timpul petrecut alaturi de tine va insemna foarte mult pentru copilul tau. Tu esti cea mai importanta persoana din viata acestuia, iar parerea ta, afectiunea, gesturile tandre conteaza cel mai mult in dezvoltarea armonioasa a copilului. Faptul ca beneficiaza de atentia ta il va face sa aiba incredere in sine, stiind ca tot timpul se poate baza pe tine.

Citeste si:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului