Cresterea copilului

# intrare liceu # pregatire copil #liceu

Cum sa pregatesti copilul pentru intrarea la liceu

Ultimul an din scoala generala reprezinta un moment important atat pentru copii dar si pentru parinti. Daca ai copilul in clasa a 8a, este firesc sa iti faci griji referitor la viitorul lui, la educatia pe care o primeste, dar si la examenul important pe care il va sustine la finalul anului scolar.

 

Desi elementele de baza, cum ar fi materia si temele sunt oarecum responsabilitatea lui, trebuie sa stii ca si tu, in calitatea de parinte, va trebui sa te implici destul de mult pentru a fi alaturi de el, pentru a-l sustine si chiar pentru a-l ajuta sa se pregateasca. O varianta foarte buna este sa ii recomanzi teste de limba romana pentru clasa a 8 a, cu ajutorul carora veti afla care este nivelul real la care se afla  din punct de vedere al cunoasterii materiei, dar si abilitatile pe care le are pentru rezolvarea exercitiilor specifice.

In plus, iata care sunt cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru a-ti pregati copilul pentru intrarea la liceu:

1. Ajuta-l cu organizarea

Clasa a 8-a vine intr-un moment destul de delicat al dezvoltarii copiilor, respectiv apropierea de adolescenta. Schimbari majore se vor putea vedea in comportamentul lor, inclusiv o lipsa de organizare si concentrare. Este doar o perioada, asa ca nu trebuie sa te sperii, cel mai bine este sa te pregatesti din timp si sa il sustii in tot ceea ce face. Rolul tau poate fi acela de a verifica daca are toate temele la zi, daca materia este parcursa intr-un mod organizat si daca este in permanenta la curent cu cerintele specifice examenului de evaluare de la finalul clasei a 8-a. Poti crea un calendar in care sa notati momentele importante, cand are teze, cand trebuie sa finalizeze proiecte, etc. O recapitulare generala este deosebit de importanta, asa ca va trebui si ea mentionata in calendar, intr-un moment pe care il considerati potrivit. Sarcinile zilnice trebuiesc si ele prioritizare, spatiul in care studiaza trebuie sa fie aerisit si iluminat, iar multitasking-ul trebuie eliminat pe cat posibil.

2. Ramai aproape de el

Adolescentii se descurca mai bine la scoala atunci cand sunt sustinuti de parinti. Din acest motiv este important sa tii legatura cu dirigintele si sa participi la toate sedintele care se organizeaza. In acest fel te poti sfatui cu profesorii pe care ii are la clasa referitor la optiunile viitoare si vei fi in permanenta la curent cu progresele pe care le face copilul tau din punct de vedere al pregatirii.

3. Discutati impreuna despre optiunile pe care le are pentru a studia in continuare

Alegerea liceului este un proces dificil, deoarece sunt implicate foarte multe criterii. Este important sa fiti realisti referitor la nivelul de cunostinte pe care le are copilul, de capacitatile sale de invatare, dar si de pasiunile si dorintele lui. Incearca sa lasi deoparte orice vise ori ambitii personale si sustine-l in alegerile pe care le va face, referitor la cariera pe care si-o doreste. Chiar daca ti-ar placea sa ajunga doctor si sa urmeze un liceu cu specializare in acest domeniu, daca iti spune ca este pasionat de limbile straine, ajuta-l sa se dezvolte in aceasta directie.

4. Ajuta-l sa se relaxeze

Clasa a 8-a vine la pachet cu mult stres si multa presiune. Indiferent daca ai un copil constiincios, care iubeste studiul, sau unul care invata doar din obligatie, nu uita ca relaxarea si activitatile recreationale sunt extrem de importante in aceasta perioada. O stare de spirit buna si un nivel intelectual ridicat pot fi pastrate doar daca sunt combinate cu perioade de odihna si de relaxare. Sportul si miscarea fizica nu trebuiesc nici ele neglijate, ajutand enorm la oxigenarea creierului si la pastrarea unui ton emotional sanatos.

Sursa foto: piqsels.com

Advertorial

                           

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului