Cresterea copilului

#scutec #bebelus #parinte #ingrijire

Cum sa schimbi scutecul bebelusului

La fel ca baita sau hranitul bebelusului, schimbarea scutecelului reprezinta o oportunitate pentru mama si copil de a interactiona si comunica. Pentru ca esti la inceput, trebuie sa inveti cum sa ii schimbi scutecelul copilului pas cu pas, astfel incat aceasta activitate sa devina una placuta pentru amandoi.

Iti vei da seama destul de usor cand anume trebuie sa ii schimbi scutecul bebelusului. Micutul va deveni agitat, nervos, iar un simplu control iti va spune imediat ca acesta are nevoie de o improspatare. Verifica scutecul bebelusului dupa mese, dupa ce micutul s-a trezit din somn, inainte de culcare si inainte de a iesi in oras cu acesta.

Lucruri de care ai nevoie pentru schimbatul scutecului

Inainte de a trece la treaba, asigura-te ca ai toate cele necesare la indemana, pentru ca nu iti poti lasa copilul nesupravegheat, in cazul in care iti dai seama ca ai uitat ceva important. Iata o lista cu produse pe care trebuie sa le ai langa tine:
 

  • Scutece noi

 

  • Servetele umede pentru bebelusi sau un bol cu apa calduta si o carpa curata

 

  • Crema pentru iritatii

 

  • Haine de schimb

 

  • O punga in care sa arunci scutecul murdar


Pune siguranta pe primul loc!

Inainte de a schimba scutecul, trebuie sa te speli pe maini cu apa si sapun. Indeparteaza insa excesul de sapun, pentru a nu irita pielea bebelusului. Poti folosi de asemenea gel dezinfectant pentru maini, insa este posibil ca alcoolul pe care acesta il contine sa irite pielea micutului.

Gaseste o zona sigura pentru a schimba scutecul. Poti aseza o patura pe podea, pentru ca astfel stii ca, daca micutul se va agita, nu va avea unde sa cada, fiind in siguranta. Daca folosesti o masuta, nu iti lua ochii de la bebelus, nici chiar pentru o clipa. Micutul are nevoie doar de cateva secunde pentru a se rostogoli. Incearca sa mentii mereu o mana pe copil. De asemenea, aseaza produsele de care ai nevoie la indemana, astfel incat sa ajungi usor la acestea, doar intinzand mana.

Cum sa schimbi scutecelul bebelusului

Aseaza copilul pe spate, pe podea sau pe o masuta. Indeparteaza hainutele copilului.

Desfa usor scutecul si indoaie capetele care au servit la prinderea acestuia, pentru a nu se agata de pielea copilului. Pentru a indeparta scutecelul murdar, ridica usor funduletul copilului, apucandu-l pe acesta de glezne. Indeparteaza scutecelul murdar.

Curata pielea bebelusului cu ajutorul unei carpe inmuiata in apa calduta. Desi sunt mai practice, ar fi indicat sa folosesti servetelele umede pentru bebelusi abia dupa ce micutul a trecut de varsta de doua luni, in caz contrar risti sa ii provoci acestuia o iritatie de la alcoolul pe care le contin astfel de produse.

Ridica funduletul bebelusului, de glezne, asa cum ai procedat la indepartarea scutecului si aseaza-i un scutecel nou, desfacut. Inainte de a inchide scutecelul, aplica o crema sau ulei pentru iritatii, recomandat de doctor. Ar fi indicat sa faci acest lucru dupa ce ai asezat sub funduletul bebelusului un scutec nou, pentru ca altfel risti sa patezi masa sau paturica si sa nu mai poti scoate usor petele respective.

Inchide scutecelul suficient de strans astfel incat acesta sa stea fixat pe bebelus, fara sa se deschida sau sa favorizeze scurgerile. Daca nu stii cat de strans ar trebui sa prinzi scutecul, poti masura simplu cu ajutorul degetului tau mic: acesta ar trebui sa incapa confortabil intre scutecul copilului si burtica acestuia.

Imbraca bebelusul si sterge masuta sau zona in care iti schimbi bebelusul cu niste servetele umede, pentru a indeparta bacteriile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului