Cresterea copilului

#rude #refuz rude # refuz politicos #conflict in familie

Cum sa spui "NU" rudelor

Rudele insistente iti pot da mari batai de cap si nu e niciodata usor sa-i refuzi pe apropiati. Atunci cand simti insa ca se profita de tine fara remuscari, trebuie sa inveti cum sa spui "NU" rudelor.

Rugamintile dar si invitatiile rudelor sunt intotdeauna mai greu de refuzat decat daca ar veni din partea unui prieten.

Legaturile de familie si obligatiile care le insotesc sunt insa abuzate uneori de cei care ar trebui sa le respecte si te poti afla in situatia in care, daca nu iti refuzi rudele, vei suporta consecinte foarte neplacute pentru tine.
 

Refuza cu fermitate, dar cu politete


Indiferent ca e vorba de o invitatie sau de o rugaminte din partea rudelor, refuzul nu trebuie sa fie privit ca un gest care incalca esenta relatiei de rudenie .

In cazul in care persoana pe care trebuie sa o refuzi are deja multe datorii morale catre tine va fi cu atat mai usor ca de aceasta data sa spui "Imi pare rau, nu".

"Mi-ar face placere sa te ajut, dar programul meu este deja foarte plin", "Nu am ajuns inca la faliment, dar chiar nu imi permit sa imprumut acum deloc" sau "Imi pare rau, nu pot" sunt solutii simple, ferme si politicoase pentru a refuza rudele.

Chiar daca insistentele rudelor incep sa te streseze nu iti pierde niciodata cumpatul si nu le reprosa lucruri legate de trecut, cum ar fi refuzuri similare din partea lor.

Daca iti pastrezi calmul, vei evita o cearta sau chiar un conflict in familie.
 

Cere si ofera explicatii


In cazul in care situatia este cu adevarat complexa si insistentele curg fara nicio explicatie, afla mai multe informatii inainte de a lua o hotarare finala.

Nu privi rudele ca pe oameni egoisti sau irationali, poate chiar exista un motiv bun pentru care nu ii poti refuza pe care il poti intelege si accepta.

Daca insistentele nu se opresc, poti oferi si tu mai multe explicatii despre motivele pentru care refuzi.

Cand rudele mai indepartate iti cer favoruri , spune-le ca prioritatea ta este propria ta familie, iar indeplinirea rugamintii lor i-ar pune pe oamenii dragi tie pe planul doi.

Atentie, daca simti nevoia de a oferi explicatii, nu exagera si nu transforma discutia intr-un concurs in care fiecare incearca sa demonstreze ca are probleme mai mari. Refuzul tau politicos si insotit chiar de explicatii va fi acceptat va fi suficient pentru cele mai multe rude.

Cu cat fiecare isi explica mai mult motivatiile si gesturile, cu atat creste riscul de a ceda rugamintilor rudelor, indiferent ce efect negativ ar avea acestea asupra ta.
 

Nu te razgandi


Cand nu e vorba de o situatie de viata si de moarte, este foarte important sa ramai la decizia luata si sa nu te razgandesti.

Mai ales atunci cand stii ca ai de-a face cu apropiati care sunt insistenti de fel, orice concesie va crea un precedent.

Daca prima oara ai cedat dupa trei "Te rog", cel care vrea sa obtina de la tine ceva fara sa-i pese de consecinte va folosi cinci "Te rog" data viitoare, deoarece stie ca in final vei ceda insistentelor sale.

Cand ai de-a face cu rude foarte insistente, nu conteaza atat ce zici, cat ce faci. Arata consecventa in actiunile tale pentru a diminua in timp insistentele inutile ale rudelor tale.

Oricat de greu ar fi la inceput sa spui "nu" rudelor, formarea unor noi obiceiuri in aceasta privinta este un lucru benefic pentru intreaga ta familie.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului