Cresterea copilului

#parinte vitreg #parinte #copil #intelegere #atitudine #probleme #rabdare #timp #partener

Cum sa te descurci ca parinte vitreg

"Rolul de parinte adoptiv este unul mult mai delicat decat cel de parinte natural", marturiseste Mirela Tirlie, psiholog pentru www.psiholog.us. "De multe ori, copilul vine traumatizat dupa despartirea parintilor sau mai grav, dupa pierderea unuia dintre parinti, si traieste sentimente extrem de dureroase care ii depasesc deseori capacitatea de intelegere. Lucrurile sunt decise insa de atitudinea celor din jur in privinta acestei probleme.

 

Pentru a va veni in ajutor, am apelat la sfaturile doamnei psiholog Mirela Tirlie. 

Reporter: Care sunt indatoririle/rolul unui parinte vitreg , ce asteapta copilul/partenerul de la acesta?

Mirela Tirlie: Aceleasi sau poate unele ceva mai complicate decat ale unui parinte natural. Rolul de parinte adoptiv este unul mult mai delicat decat cel de parinte natural. Este cu siguranta o sarcina dificila care poate incepe adesea pe un teren ostil  - in multe cazuri copilul vede in “noul” parinte inlocuitorul nedorit al parintelui natural.

Intelegerea emotiilor pe care le traieste copilul este foarte importanta pentru parintii care isi doresc pentru copiii lor sa treaca mult mai usor peste astfel de situatii. De multe ori copilul vine traumatizat dupa despartirea parintilor sau mai grav, dupa pierderea unuia dintre parinti, si traieste sentimente extrem de dureroase care ii depasesc deseori capacitatea de intelegere.

Lucrurile sunt decise insa de atitudinea celor din jur in privinta acestei probleme. Atata timp cat admitem ca recasatorirea, sa-i zicem, este ceva normal pentru noi ca adulti, depinde numai de noi sa transmitem aceasta “normalizare” si copilului. Despartirea parintilor poate fi o drama pentru un copil, sau poate fi o realitate nu tocmai placuta pe care copilul o integreaza insa intr-un mod congruent cu nivelul sau de intelegere. Depinde ce i se explica copilului in legatura cu acest lucru, depinde care este atitudinea adultilor din jur, depinde ce i se transmite copilului nu numai verbal, dar si prin atitudine si comportamente.

Rep: Cum ar putea un parinte vitreg sa se apropie de copilul partenerului si sa dezvolte o legatura ?

Mirela Tirlie: Cu multa afectiune, cu tact si rabdare. Nu-i invadati spatiul, nu-l “sufocati” in incercarea de a va face cu orice pret placut. Copiii au propriile mecanisme de orientare in relatiile cu ceilalti, care sunt diferite de ale adultilor. Creati-i un mediu cald, deschis, si lasati-l pe el sa se apropie atat cat simte nevoia. Ca orice legatura umana, si relatia dvs. cu copilul partenerului de viata se creaza in timp si parcurge niste etape. Aveti rabdare si fiti atent la sentimentele pe care le traieste copilul.

Rep: Cand ar trebui parintele vitreg sa se amestece in discutiile dintre parintele natural si copil? Ar trebui sa isi impuna parerea sau sa isi lase partenerul sa rezolve eventualele conflicte?

Mirela Tirlie: Minunat ar fi sa intervina doar atunci cand copilul sau partenerul o cere. Chiar si in situatia in care partenerul va cere ajutorul, nu uitati ca aveti din start un dezavantaj care in psihologia copilului va este oricand opozabil – tu nu esti mama mea! Critica, impunerea fortata , cearta, reprosurile nu sunt de natura sa va faca mai inteles sau mai acceptat de catre copil si mai ales, nu ii fac neaparat bine. Incercati sa discutati avantajele si dezavantajele situatiilor disputate, ajutati-l sa inteleaga si partile mai putin bune ale comportamentelor sale, ghidati-i alegerile in loc sa i le impuneti pentru ca numai asa ii puteti dezvolta sentimentul de responsabilitate personala si increderea in sine.

Rep: Cum ar putea un parinte sa evite crearea unei imagini negative in mintea copilului?

Mirela Tirlie: In practica terapeutica am intalnit mai multi adulti cu probleme emotionale provenind din familii care au decis sa ramana impreuna in ciuda neintelegerilor si scandalurilor frecvente, decat din cei proveniti din familii monoparentale sau cu unul dintre parinti “prin alianta”. Problemele emotionale apar din lipsa de afectiune, de intelegere, de comunicare. Conteaza mult mai mult sa existe afectiune, decat daca aceasta vine din partea unui parinte natural sau nu. Fie ca sunt copiii nostri naturali sau nu, este important sa ne apropiem de ei cu caldura, cu intelegere si mai ales cu respect pentru ei ca fiinte individuale autonome.

Rep: Care sunt cele mai frecvente certuri/discutii/conflicte/replici intre copil si parinte vitreg si cum ar trebui sa reactioneze parintele vitreg?

Mirela Tirlie: De multe ori problemele in familiile cu copii din casatorii anterioare provin dintr-o intelegere gresita asupra rolurilor. Faptul ca formati un cuplu cu o persoana care are un copil dintr-o relatie anterioara nu va transforma automat in parintele acestuia. Nu insistati sa-i fiti parinte mai mult decat vrea el sa va fie copil. Dati-i timp si aveti rabdare sa se obisnuiasca cu dvs., cu situatia, sa va accepte, sa capete incredere, sa va iubeasca, aveti rabdare sa apara mai intai nevoia lui emotionala de a avea in dvs. un parinte. A fi parinte nu este o realitate fizica – locuiti in aceeasi casa si aveti indeletniciri casnice similare cu ale unui parinte – ci este inainte de toate o realitate psihologica acceptata, dorita de ambele parti. Nu fortati realitatea psihologica in virtutea celei fizice, nu va instituti in “parinte” doar pentru ca sunteti partenerul de viata al parintelui natural. Faptul ca este “doar un copil” nu il “decade” din unul dintre cele mai elementare drepturi ale unei fiinte umane, acela de a avea libertatea sa aleaga singura persoanele de care doreste se ataseze emotional.

Interviu realizat de Dana Spataru

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului