Cresterea copilului

#adolescent #adolescenta #educare adolescent #relatie parinti adolescenti

Cum sa-ti ajuti adolescentul sa se bucure cu adevarat de viata

Copilul tau face primii pasi in adolescenta si schimbarile care incep sa aiba loc in corpul si in viata lui iti pun probleme din ce in ce mai mari. Gestionarea acestor probleme nu ar trebui sa fie un mister pentru tine, doar si tu ai trecut prin aceleasi perioade care apoi ti-au conturat personalitatea. Priveste un pic in urma si vei sti cand si cum sa intervii pentru a-l ajuta sa traiasca din plin aceasta varsta.

1. Explica-i modificarile corporale

Depasirea perioadei de pubertate vine cu modificari aproape dramatice pentru corpul adolescentilor. Cresteri in inaltime, modificari ale masei osoase si corporale care nu sunt intotdeauna in concordanta. De multe ori, acestea sunt insotite de explozia hormonala ce are loc in corpul copilului tau. Explica-i fenomenele care se petrec in organismul sau. Nu se va alarma pentru orice oscilatie a greutatii corporale si nu te vei trezi ca incearca diete fanteziste pentru a fi in forma.

2. Organizeaza-i timpul

Adolescenta este si perioada primelor responsabilitati, iar tinerii nu sunt cei mai buni executanti ai sarcinilor primite. Ajuta-ti copilul sa devina responsabil si sa isi organizeze timpul implicandu-l in activitati casnice pe care sa le faceti impreuna. Daca ii vei trasa sarcina de a da cu aspiratorul in toata casa, este putin probabil sa o duca la capat. Trebuie sa ii arati ca esti alaturi de el implicandu-te in acea activitate.

3. Fii alaturi de el cand sufera dezamagiri in dragoste

Banala zicala din popor poate fi folosita cu succes in relatia ta cu adolescentul. Nivelul de stres cauzat de relatiile adolescentine este mult mai ridicat decat la maturitate. Asteapta-te sa iti vezi copilul nervos sau trist. Fii alaturi de el, dar explica-i ca mai are de cautat pana va intalni dragostea adevarata.

4. Nu intra cu bocancii in viata lui

In ciuda faptului ca va trebui sa mentii o privire ca de vultur asupra copilului tau si trebuie sa ii fii de multe ori alaturi, perioada adolescentei nu este o scuza pentru a intra cu bocancii in viata copilului. De acum inainte va avea mai multa nevoie de intimitate si isi va pastra secretele cu mai multa strasnicie. Ofera-i incredere, daca vrei sa ti se acorde incredere.

Sursa foto: middleearthnj.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului