Cresterea copilului

#dezvoltare abilitati de comunicare #abilitati de comunicare #comunicare

Cum sa-ti ajuti copilul sa-si dezvolte abilitatile de comunicare

Luna septembrie nu vine doar cu temperaturi scazute, ploi, soare palid si frunze cazute, ci marcheaza si inceperea anului scolar, de aceasta data, fata in fata. Dupa un an de cursuri online si petrecerea multor ore in fata device-urilor digitale, nici nu e de mirare daca copilul tau interactioneaza mai greu, ii este dificil sa lege prietenii si nu mai pare atat de deschis cu tine si cu cei din jur.

In fond, este o reactie absolut normala la ceea ce a trait in ultimul an, mai ales daca in familie v-ati manifestat deschis temerile fata de contextul pandemic si boala, in general.

Si cum toamna e prin excelenta un anotimp al analizelor si al concluziilor, poate nu ar fi rau sa te preocupi si mai mult de micutul tau si sa te asiguri ca pofta lui de viata si de scoala ating praguri superioare. In loc sa il critici ca refuza sa raspunda la intrebarea unei rude sau de ce nu se imprieteneste cu alti copii la locul de joaca, mai bine ai incerca sa discuti deschis cu el despre ceea ce-l preocupa si sa va gasiti sau sa cultivati pasiunile comune.

Iata cateva recomandari care vor dezvolta abilitatile de comunicare si de adaptare a copilului:

Lectura

Dupa cum bine ti-ai dat seama, un copilas imita comportamentul adultilor, asa ca degeaba ii impui tu copilului sa citeasca Jules Verne, daca tu doar scrollezi pe telefon articole online. Poti sa-ti comanzi carti de fictiune si sa cititi in tandem, el lecturile adecvate varstei lui, tu, noile volume, bestselleruri care-ti vor captiva atentia si te vor face sa nu le mai lasi din mana. Apoi fiecare poate povesti celuilalt ce i-a placut din carte, ce i-a atras atentia, o scena sau un personaj, un loc descris de autor. Astfel, nu doar ca cel mic isi va dezvolta abilitatile de exprimare orala, ci va comunica mult mai usor, avand la baza provocarea unui anumit subiect. Pe urma, poti sa-i sugerezi sa faca schimb de carti cu colegii si sa incerce acelasi exercitiu cu ei, eventual discutand pe marginea aceleiasi referinte, fie ca este vorba de seria Harry Potter sau „Amintirile din copilarie” ale lui Ion Creanga. Astfel, nu doar ca va comunica eficient, dar va lega prietenii cu cei care au pasiuni similare.

Cursuri vocationale

Daca copilul tau ar vrea sa invete sa cante la chitara sau sa faca fotografii, te poti interesa de un curs vocational. Paleta de oferte este foarte generoasa, vei gasi chiar si workshopuri de design vestimentar, programare, robotica sau modelling. Important e sa fie alegerea lui, si nu a ta, chiar daca tu crezi ca ar putea juca in reclame sau defila pe podiumul de moda. In acest caz, probabilitatea de a renunta in scurt timp este foarte ridicata. In schimb, daca va opta el singur pentru ceva, atunci s-ar putea sa fii surprinsa de determinarea puiului tau. Pe langa noua achizitie, cunostinte si competente in domeniul ales, juniorul se va imprieteni cu alti copii, va dezvolta un sentiment de apartenenta la un grup nou si va comunica mult mai usor cu cei din jur. Nu-i impune standarde nerealiste, presiunea performantei, caci nu e o abordare dezirabila care sa conduca la rezultatul din proiectiile tale. Esential este ca cel mic sa se bucure de ceea ce face, sa isi ocupe timpul liber in mod inteligent si sa-si formeze un grup de prieteni de varsta lui.

Indiferent de metoda aleasa, e bine sa fii prietenul copilului tau, sa-i ceri parerea de fiecare data intr-o situatie care-l vizeaza si nu numai si sa ii arati aprecierea in fiecare zi. Astfel, cel mic nu va avea probleme de integrare, iar daca este intr-un blocaj de acest fel, il va depasi cu brio.

Sursa foto: Unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului