Cresterea copilului

#prim ajutor #ochi #piele #accident #substante toxice #otrava #copil

Cum sa-ti protejezi copilul de substantele toxice

Peste 100 de mii de substante toxice au fost create de-a lungul timpului. Mai mult de o mie de noi molecule apar in fiecare an. Statisticile arata ca majoritatea cazurilor de otravire se produc in casa. Copiii de 6 ani si chiar mai mici sunt considerati prada cea mai usoara.

Copiii lasati fara supraveghere, chiar si pentru un minut, au posibilitatea sa deschida usor dulapurile si sa inghita substante foarte toxice. Acestia au tendinta sa cerceteze toata casa si „sa guste” din produsul pe care il gasesc. Este modul prin care verifica obiectul gasit.  

Exista doua reguli simple pentru a-i proteja de aceste otravuri: fiti mereu prudenti si luati-va din timp masuri de prevenire a accidentelor.

Amenintarile cele mai mari sunt otravurile (gandaci, sobolani), medicamentele, cosmeticele si produsele de ingrijire personala , produsele de curatenie in gospodarie, brichetele sau chibriturile, bauturile alcoolice, plantele otravitoare.

Iritatia si coroziunea, doua efecte adverse ale otravurilor din casa

Iritatia este o reactie reversibila a pielii sau a mucoaselor cauzata de contactul cu diverse substante. Aceasta reactie poate sa varieze in functie de gravitatea tesuturilor sau a organelor afectate:

  • Pielea – contactul cu produse cum sunt vopselurile si detergentii pot cauza roseata sau inflamarea tegumentului;
  • Ochii – contactul cu diverse lichide pot provoca lacrimare, inrosirea globului ocular, usturime, senzatia de nisip in ochi si chiar conjunctivita ;
  • Caile respiratorii – inhalarea gazului precum clorul sau amoniacul poate sa provoace edem pulmonar, dificultati in a respira, bronhoconstrictie etc;
  • Caile digestive – ingestia accidentala a solutiilor toxice poate provoca arsuri la stomac , greata si varsaturi.

Coroziunea consta in sechele ireversibile cauzate tesuturilor in urma contactului cu diverse otravuri. Substantele corozive sunt produse deosebit de puternice care pot cauza distrugerea tesuturilor vii si chiar a materialelor cum sunt lemnul sau metalele.

  • Contactul acidului fluoric cu pielea poate provoca o ulceratie profunda, albirea tesuturilor si chiar necroza;
  • Contactul acidului clorhidric cu ochii poate provoca arsuri puternice care se manifesta prin lacrimare involuntara, conjunctivita si posibile leziuni permanente ale corneei;
  • Contactul cu un detergent industrial - daca este inghitit produsul provoaca o coroziune foarte puternica a cavitatii bucale si a faringelui cu riscul perforarii esofagului si stomacului.

Cum sa previi un accident

Pasul 1. Asigura-te ca lasi copilul in grija unei persoane de incredere. Daca nu esti tu persoana care are grija de copil, ai grija ca ajutorul tau sa se ocupe cu atentie de cel mic. Bunica sau o bona trebuie sa stie intotdeauna ce face copilul, unde este si mai ales unde sunt substantele periculoase.

Pasul 2. Inchide intr-un dulap cu cheie tot ce ar putea sa-i dauneze copilului: otrava pentru gandaci sau soareci, solutiile de vopsit parul, solutiile de curatat in casa etc. Este de preferat sa le depozitezi in debara la care sa ai doar tu si sotul tau cheia.

Pasul 3. Pastreaza medicamentele intr-un loc in care copilul nu poate avea acces, nici daca foloseste un scaun. Indiferent ca este vorba de medicamente pe care le iei frecvent (vitamine, analgezice, pastile pentru o boala cronica etc), fie ca este vorba antidepresive sau antibiotice, este de preferat sa le tii incuiate sub cheie.

Pasul 4. Arunca produsele inutile. Daca nu mai ai nevoie de otravuri pentru gandaci sau alte insecte, este de preferat sa arunci aceste solutii. Acelasi lucru este valabil si in cazul medicamentelor. Uneori, parintii pastreaza mai mult timp diverse medicamente cum este siropul de tuse sau antibioticele , desi nu mai au nevoie de ele, chiar si dupa ce au expirat.

Ce sa faci in cazul in care accidentul s-a produs

Pasul 1. In cazul in care copilul a inhalat sau a inghitit o substanta toxica suna rapid la Urgente - 112 sau la Salvare - 961. Du-l la aer proaspat, afara sau deschide geamul. Prezinta-le medicilor recipientul din care a consumat copilul solutia pentru a-si da seama de ce fel substante este vorba. Nu il forta sa vomite fara sa ceri inainte avizul medicului. Daca este constient clateste-i gura cu apa rece si incearca sa-l convingi sa bea cat mai multa apa.  

Pasul 2. Daca pielea copilului a intrat in contact cu o substanta toxica, dezbraca-l de hainutele murdare si mergi la baie pentru a-l spala. Daca i-a intrat in ochi o solutie puternica, dupa ce ai sunat la medic, iriga timp de 15 minute zona ochilor cu apa curata, mentinand pleoapele deschise.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului